Beställ katalog
  • Kök
  • Tillval

Så vill vi ha våra kök

Köket kommer alltid att vara hemmets hjärta, men hur vill vi ha våra kök idag? Och vilka kök väntar oss i framtiden? Köksspecialisten Carina Storm på HTH i Jönköping berättar.

Det finns andra färger än vitt

Den höll i sig i många år, men nu verkar vi ha övergett vitt och fräscht-trenden. Idag väljer vi gärna varma, mjuka nyanser av beige, sand och grått istället. Även kulörer som blått och grönt är populära, och nu vågar vi också plocka in mönstrade tapeter i köket.

– I köksbutik har vi till exempel ett kök där midnattsblå luckor kombineras med en William Morris-tapet som väldigt många gillar. Det är ett bra exempel på hur en lucka kan framhävas av vad som finns bakom. Även ett vitt kök kan bli något helt annat tillsammans med mer kontrasterande ytskikt, förklarar Carina.

Youtube video preview

Carina och kollegan Idah på HTH pratar kökstrender.

Trä är tillbaka

Lackade luckor är verkligen inte ute, men vi ser samtidigt att trä är på stark frammarsch. Och här finns mycket att välja på, från mörka träslag till vitlaserad ek – och allt däremellan, berättar Carina.

– Tvåfärgat är också populärt, där en del av köket har lackade fronter och annan del av köket får fronter i trä. Det ser vi mycket av just nu, till exempel att köksöar får en annan färg än övriga köket.

Gömma nästan alla vitvaror

Integrerade vitvaror, där till exempel diskmaskin, kyl och frys döljs bakom luckor är fortfarande hett. Inte så konstigt, kanske, det är ju trots allt ett effektivt sätt att ge köket en enhetlig stil. Men här finns ett undantag, berättar Carina.

– Vi vill se så lite vitvaror som möjligt, förutom när det kommer till vinkylen. Den blir allt mer populär – och får gärna synas.

Vitrinskåp och stänkpanel

Att fler och fler av oss vill visa våra samlingar av porslin och keramik märks också på efterfrågan på vitrinskåp. Och här finns många fina lösningar att välja på. En annan trend som kommer starkt är stänkpanel istället för kakel, alltså att låta bänkskivan fortsätta upp på väggen, vilket både blir snyggt och praktiskt.

– Väljer du en skiva i sten kan du dessutom få fönsterbrädan i samma material, tipsar Carina.

Din stil på dina villkor

Inredningsintresset ökar också bland kökskunderna, berättar Carina. Och det är inte bara en stil som efterfrågas, utan allt från sekelskifte till industriellt – och både klassiskt och modernt. Att kunna sätta sin personliga prägel på sitt kök blir allt mer viktigt, både i stort och smått. Och om det känns svårt att sy ihop helheten finns det god hjälp att få, säger Carina.

– Berätta för oss vad du gillar, så hjälper vi dig att få till din stil. Det viktigaste av allt är att välja det du själv tycker om.

Husets hjärta i framtiden

Till sist, en liten framtidsspaning. Hur tror Carina att våra kök kommer att serveras i framtiden?

– Köket kommer alltid att vara husets hjärta, men äldre tiders kök kommer nog aldrig tillbaka. Öppna lösningar är här för att stanna, och köksöarna kommer knappast att bli mindre. Tekniken kommer också att bli viktigare, med smartare lösningar och mer uppkopplade prylar. Miljön kommer att ligga i fokus och jag tror vi kommer se ännu mer av den naturliga, genuina känslan – med mer trä och andra taktila material. Av äldre tiders kök så finns det dock en sak som är på väg tillbaka, många kunder planerar in ett ”gå in-skafferi” i sitt kök. Det hänger säkert ihop med trenden att odla sina egna grönsaker och ta hand om frukt och bär från trädgården.

Sätt stilen med tillval

Dina valmöjligheter

Med Myresjöhus är möjligheterna många men valet ditt. Läs om förutsättningarna för att sätta stilen på ditt drömhus.

Upptäck våra tillval
Anders Stenborg Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.