Beställ katalog
  • Kök
  • Tillval

Bygga kök: så ska du tänka

Att bygga ett nytt Myresjöhus innebär också att bygga nytt kök. Här har du alla möjligheter att skapa just ditt drömkök, men bland all inspiration kan man lätt att bli lite ha-galen. Var ska man börja, egentligen? Vi tog hjälp av köksspecialisten Idah Bratt på HTH.

Ypperligt utgångsläge

När du väljer ett Myresjöhus är köket välplanerat redan som standard, menar Idah. Men det är viktigt att du tittar extra noga på hur köket är planerat när du väljer husmodell.

– Att se om huset har tillräckligt många sovrum är en självklarhet, men glöm inte att titta på hur köket faktiskt ser ut. Får hela familjen och vännerna plats? Köket i ett Myresjöhus är inte bara noga genomtänkt, det är också planerat efter svensk standard när det gäller tillgänglighetskrav. Det gör att allt inte går att ändra på, så det gäller att se till att kökets planering passar era drömmar.

Matcha din budget

En annan förutsättning för att dina köksdrömmar ska bli verklighet är förstås att de ryms i budgeten. Det är lätt att vilja ha extra allt, så du kan behöva kompromissa. Men med vad? Här kan du verkligen dra nytta av köksspecialisterna på HTH..

– Fundera först över hur mycket mer ditt nya kök får kosta, då kan vi hjälpa dig att skapa ett kök som passar både dig och din budget. De flesta brukar dock landa i att lägga till en ganska stor summa här. Man spenderar mycket tid i köket och tycker det är viktigt att få bästa möjliga funktion. Med öppna planlösningar spelar köksvalen också stor roll när det kommer till att passa med övriga inredningsval, förklarar Idah.

Tänk aktivitet

Ett bra tillvägagångssätt för att skapa ditt drömkök är att utgå från köket du har idag. Vad fungerar bra? Vad är det som inte fungerar? Vad saknar du? Funktionen är viktig, men ett kök är också så mycket mer än en matlagningsstation.

– Här gäller det att tänka aktivitet: vad vill ni kunna göra i ert kök? Och var? Mycket arbetsyta är till exempel ett vanligt önskemål, men här handlar det snarare om att få bra arbetsytor på rätt ställe. Välj också förvaring efter era behov. Tänk inte bara köksö, det finns till exempel många fina vitrinskåpslösningar, tipsar Idah.

Följ husets röda tråd

När det kommer till stilen blir det extra bra om köket får bli en del av husets röda tråd. Låt kulörer och materialval gå igen, till exempel i badrum och tvättstuga. Idah menar att ett lyckat resultat handlar om att se helheten, både förnuft och känsla ska få rum.

– Fastna heller inte för mycket på att dyrare material alltid är bättre, utan fundera på vilken känsla du vill åt. Och glöm inte ytskikten: vilken färg eller tapet du har på väggen kan göra stor skillnad för helhetsintrycket.

Bra hjälp att få

Inspiration till ditt nya kök är ingen bristvara. Men när du scrollar loss kan det vara bra att tänka på att alla idéer kanske inte går att genomföra i verkligheten, inte minst med tanke på tillgänglighetskraven. För lite mer verklighetsanpassad inspiration: leta efter bilder taggade med #myresjöhus eller #mittmyresjöhus på instagram och se hur andra Myresjöhuskunder redan har gjort. Och du är alltid välkommen att ta hjälp av Idah och hennes kollegor på HTH. Tänk bara på att välja rätt HTH, det är inte alla franchisetagare som jobbar med just Myresjöhus.

– Har du möjlighet att besöka oss i Jönköping, Linköping eller Stockholm Bredden brukar det vara värt en resa. Men självklart fixar vi digitala möten med, hälsar Idah.

Köksspecialistens bästa tips

• Underlimmad diskho: så mycket enklare att hålla rent. Bra tips även för tvättstugan.

• Underskatta inte laminat: dagens bänkskivor i laminat är något helt annat än sina föregångare.

• Fundera på fläkten: antingen kan den vara en snygg detalj som tar för sig ordentligt, eller helt dold i både tak och skåp.

• Lådor är svårslaget: det går att kompromissa med mycket, men välj inte bort lådor. De är oslagbart funktionella och praktiska.

• Smart skafferi: högskåp är bra, men om ditt kök inte passar för sådana går det precis lika bra att ha ditt skafferi i lådor.

Håkan Thunberg Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.