Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Medlem

Dags att måla huset? Vi guidar dig!

Husets fasad är hemmets ansikte utåt och behöver förstås också lite kärlek. Är det dags att måla om huset? Eller kanske måla huset för första gången? Här kommer tipsen som ger dig en fasad som håller sig fin i många år framöver.

Ta reda på husets färgtyp

När du ska måla om huset är det bäst att använda samma typ av färg som fasaden målats med tidigare, då vet du att färgen kommer att fästa ordentligt. Vet du inte vilken färg det är? Då finns det lite olika knep att ta till, fråga om hjälp i färgbutiken. Ofta lönar det sig att gå till en bra färgaffär,där får du bra tips. Varför inte passa på att bli OBOS-medlem, då får du 25% rabatt på färg och spackel hos Nordsjö Idé & Design.

Planera efter väder

Det allra bästa vädret för att måla huset är runt 20 grader och mulet. Undvik att måla i direkt solsken, i regn eller när temperaturen är lägre än fem plusgrader. Med andra ord är vår och sommar högsäsong för husmålning, man brukar säga att de månader på året som inte har bokstaven ”r” i sig ger störst chans att få bra målarväder.

Bra utrustning förenklar livet

Med penslar av hög kvalitet, en stadig stege – eller ställning och/eller lift – blir det både roligare och enklare att måla huset. Ett tips är att välja bredd på fasadpenseln efter själva panelens bredd, ju mer penseln täcker desto snabbare går det. Du kan även rolla panelen, och sedan efterstryka med pensel i springor och skarvar. Det går undan, inte minst om ni delar jobbet på två.

Slarva inte med grundarbetet

Att tvätta, skrapa och laga tar tid, men här lönar det sig att vara noggrann. Kontrollera först om du behöver laga eller byta ut någon bräda. Titta extra noga på skarvar och ändträ, det är oftast här träet ruttnar fortast. Stick in en kniv för att känna efter om träet är mjukt – i så fall behöver det bytas. Större sprickor i träet kan tätas med lämplig fogmassa, spackla sedan och slipa slätt. Sedan är det dags att tvätta fasaden med målartvätt, och eventuellt alg- och mögelmedel. Dessa produkter kan vara starka, så gummihandskar och skyddsglasögon rekommenderas. Skrapa sedan bort all lös, flagande färg. Blir det trärent någonstans är det bra att grunda dessa partier.

Skydda omgivningen

Börja med att täcka in fönster, grunden, angränsande växter och liknande som inte ska målas och lägg ut skyddsplast på marken närmast fasaden. Om du ska rolla fasaden bör du utöka täckningen och även flytta undan eventuella fordon i närheten – de små färgstänken kan flyga långt… På ställen som är svåra att skydda genom att täcka eller maska, som fönsterfoder, kan du använda en spackelspade att måla emot.

Greppa penseln

Ta rikligt med färg på penseln och måla uppifrån och ner, på liggande träpanel jobbar du i hela husets längd – några panelbrädor i taget. Var noga så att färgen på penseln även kommer in i alla skarvar. Låt färgen torka ordentligt innan du målar det andra lagret, torktid brukar stå på färghinken. Måla fasaden innan du målar foder och knutar om de har en annan färg, detta gäller dock inte partier där avvikande färg kan droppa ner på fasaden, som vindskivor och takutsprång. Vira in penslarna i en plastpåse när du behöver pausa, då torkar inte färgen och du kan fortsätta direkt efter din välförtjänta paus.

Ska du måla huset för första gången?

När du flyttar in i ditt nya Myresjöhus är fasaden redan grundoljad och grundmålad. Det betyder att du vanligtvis kan måla direkt med fasadfärgen du valt. Undantaget är om det går lång tid innan du hinner sätta igång. Då kan du först behöva tvätta fasaden, grundolja skarvar och ändträ och eventuellt ge fasaden ytterligare ett lager grundfärg innan du går på med fasadfärgen.

3 bonustips

  • Ska du måla om i en ljus kulör? Se till att fixa rostiga spikar, annars kan de missfärga fasaden.
  • Får du stänk av färg på andra ytor? Torka bort den direkt.
  • Tvätta fasaden regelbundet, så håller ditt hus sig fint längre. Hur ofta varierar med var du bor, men ta som vana att se efter om det behövs varje år.
Lars Johanson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.