Beställ katalog
 • Hemmafix
 • Industriella hus
 • Lantliga hus
 • Moderna hus
 • Ocean Living hus
 • Sekelskifteshus
 • Trädgård

Sätt stilen även i trädgården

Lantlig, sekelskifte, industriell, modern – eller kanske New England? Säkerligen har du siktet inställt på en viss stil när det kommer till val av hus. Här hjälper vi dig att sätta stilen som matchar det perfekt i din trädgård.

Trädgård till hus i modern stil

Ett modernt hus kommer ofta väl till sin rätt i en trädgård med naturlig känsla, vilket passar perfekt om du redan från början har en naturtomt. Har du berg i dager är det fint att ta vara på, och spara träd om det är möjligt, det ska inte se för tillrättalagt ut. Ett annat alternativ är att jobba med ett stramare uttryck, inspirerat av geometriska former – både när det gäller växter (tänk buxbomsbollar), stenläggning och dekorationer. Gröna växter i olika nivåer och nyanser ger liv. Vill du ha blommande växter: satsa på en samlad färgpalett för att behålla den stilrena känslan.

 • Olivträd i kruka är populärt, men kika gärna på inhemska alternativ som Silverpäron, eller Silverpil: de klarar de svenska klimatet bättre.
 • Cortenstål gör sig bra här, liksom olika slags sten och betong.
 • Missa heller inte en vattenspegel eller två. Det kan räcka med ett fint, stort fat.
 • Lägg gärna lite extra krut på belysningen, att lysa upp utvalda strukturer är supersnyggt.

Trädgård till hus i industriell stil

Ett hus i industriell stil gör sig fint med en modern naturkänsla, se inspiration ovan. Men här kan du, om du vill, med fördel också krydda med lite mer lantliga inslag. Den industriella stilen med sina svarta detaljer vinner ofta på att balanseras och mjukas upp lite. Tänk dig till exempel en svart spaljé i lite striktare form omslingrad av en romantisk klätterros. Möbler och detaljer i trä eller luftig rotting ger också en fin värme till svärtan.

Trädgård till hus i lantlig stil

Ett hus i lantlig stil trivs med en trädgård som kännetecknas av lekfullhet och romantik. Här behöver du inte jobba med symmetri och raka linjer, utan sikta hellre på ett organiskt uttryck. Slingrande gångar, rundade former och växter i olika färger. Planera gärna din trädgård utefter ett par specifika platser eller saker som drar ögat till sig, som en uteplats, en berså, en staty eller kanske en liten damm? Låt sedan luktärter, pioner, klematis och ringblommor rama in trädgårdens rum i all sin prakt. Ett fruktträd eller två, och pallkragar för dina gröna godsaker är också värt att göra plats för.

 • Romantiska klätterrosorna passar perfekt i den lantliga trädgården.
 • Klassiska mormorsväxter som riddarsporre, krollilja och akleja är helt rätt.
 • Möbler i trä och för-älskade föremål gör sig fint här.
 • Har du plats kan du gärna satsa på en liten äng.

Trädgård till hus i sekelskiftesstil

Här möter vi den lantliga trädgårdens lite mer välbärgade och uppstyrda kusin. Liknande växtval, men med lite mer symmetri i tillvaron. Tänk dig känslan av en lummig park i miniformat. Här kan du med fördel jobba lite mer storskaligt, till exempel med en vacker gång fram till entrén som flankeras av breda perennrabatter. Har du plats är det också jättefint med en rundel här, kanske med ditt eget vårdträd? Annars ger pampiga gjutjärnskrukor vid entrén alltid stilpoäng. Gillar du odling skapar du med fördel en välordnad köksträdgård, kanske med ett växthus eller orangeri som pricken över i:et. En damm eller fontän är heller aldrig fel. I den sekelskiftesinspirerade trädgården väljer du natursten framför betong, och det här kanske inte är den rätta miljön för ett enormt trädäck.

Trädgård till hus i New England-stil

Här på Myresjöhus kallar vi vår skandinaviska tolkning av New England-stilen för Ocean Living: ett hem med känslan av ett hus vid havet. Självklart trivs dessa läckerheter till hus alldeles utmärkt på en kargare skärgårdstomt, där stilen snarare kommer fram genom detaljerna du väljer. Men de passar även utmärkt i mer klassiska villamiljöer, oinramade av en trädgård med fokus på grönskande symmetri och väl avvägda proportioner vilket skapar det eftertraktade uttrycket av bekymmersfri elegans. Natursten, ett vitt trästaket eller kanske en fin vintergrön häck, formklippta buskar och gärna växter i vitt och blått – rosor är heller inte fel. Satsa på få men större planteringar. En rundel vid entrén gör det lilla extra om du har plats för det.

 • Tänk stort: ett pampigt hus kräver sina proportioner.
 • Blå hortensia är ett klassiskt val. Klängväxter som blåregn och klematis passar också fint, varför inte på en pergola?
 • Rejäl altan eller veranda är helt rätt, och däckstolar på den är en stark stilmarkör.
 • Att lägga omsorg på stenläggningarna gör mycket för ett elegant helhetsintryck.
Marie Jarl Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.