Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Så får du den perfekta gräsmattan

När ditt nybyggda hem står färdigt är det dags för nästa projekt – trädgården. Oavsett om du bestämt dig för att så eller rulla ut en färdigväxt gräsmatta är förarbetet en viktig detalj du inte får missa. Ger du inte gräset rätt förutsättningar att växa får du inte heller den där gröna oasen som får grannarna att titta en gång extra när de går förbi.

Vi har pratat med Olle Berg, som är expert på gräsmattor, om hur du lyckas skapa den perfekta gräsmattan som du alltid drömt om. Här kommer hans bästa tips!

Lär känna din jord

Vill du ha den perfekta gräsmattan får du inte vara rädd att få skit under naglarna. Till exempel behöver du ta reda på vilken typ av jord som ligger på din tomt. Lerjord kan du rulla och forma mellan dina händer, medan sandjord faller isär och smular sönder. Om du har sandjord kan du förbättra den med ett lager med 3-6 cm torvmull. Har du lerjord lägger du istället ett lager med 20-30 cm gräsmattejord. 

Grundgödsla och finplanera

Om du bestämt dig för gräsfrö ska du först se till att hela området du ska så är väl dränerat och bearbetat med en spade eller jordfräs till ett djup av 30 cm. Nästa steg är att grundgödsla med 5-8 kg fullgödsel per 100 kvadratmeter. Fräs ner gödseln i jorden ungefär 10 cm. Finplanera och jämna ut marken med en kratta. Om du stöter på större stenar, rötter eller annat plockar du bort det. Känns jorden lös kan du gå över den med en belastad gallervält.

Dags att så!

Börja med att mäta upp ytan, så att du vet hur mycket gräsfrö du behöver. På förpackningen står hur mycket som går åt per kvadratmeter. Om du ska så en större tomt kan det vara bra att dela upp ytan i mindre områden. Då kan du även dela upp gräsfröblandningen i mindre portioner, vilket gör det enklare att fördela jämnt. Om du har skuggiga partier på din tomt finns en särskild fröblandning.

Håll jorden fuktig

Du ska alltid så i fuktig jord, och så jämnt som möjligt. Det finns spridarvagnar som du kan använda, men enligt Olles erfarenhet fungerar dessa inte så bra. Han rekommenderar istället att du sprider fröblandningen för hand. Avsluta med att mylla ner fröna grunt med en lövräfsa och platta sedan till ytan – allra helst med en gallervält så att fröna trycks mot den fuktiga jorden. Det översta lagret av jorden måste du sedan hålla konstant fuktigt 3-4 veckor efter sådden. Vattna försiktigt när det behövs.

Klipp gräset när det är drygt 5 cm

När gräset vuxit upp och blivit någonstans mellan 5-7 cm är det dags att klippa det för första gången. En tumregel som gäller från och med nu och framåt för din gräsmatta är att aldrig klippa ner den med mer än en tredjedel åt gången. Om du klipper din gräsmatta var fjärde dag när gräset växer som mest håller du en fin längd och minskar risken för ogräs och mossa. Använd alltid uppsamlare om du använder en rotor- eller cylinderklippare.

För dig som vill rulla ut en färdig matta

Om du vill ha en uppväxt gräsmatta direkt, som dessutom är fri från ogräs och mossa, så är en färdig matta ditt bästa alternativ. Olle Berg rekommenderar ett lågväxande gräs som endast innehåller en blandning av rödsvingel och ängsröe. Men även om den färdiga gräsmattan sparar tid åt dig behöver du fortfarande vara lika noggrann med underlaget. Följ förberedelserna på samma sätt som om du hade sått en matta. Vikten av en gedigen och väl förberedd jord kan inte nog poängteras.

Så här rullar du ut din färdiga gräsmatta

Först krattar du ytan lätt. Börja sedan vid en rak kant och lägg gräslängderna oregelbundet som i en tegelvägg, så att tvärskarvarna inte kommer i jämnhöjd. Pressa samman skarvarna noga. För att undvika fotavtryck kan du lägga en planka på den redan lagda gräsmattan och arbeta utåt. Avsluta med att gå över gräsmattan med en gallervält så att rötterna får kontakt med underlaget. Det gör att du undviker luftfickor under gräset. Lägg gärna en tyngd på gallervälten för att öka trycket, så får du det bästa resultatet. Direkt efter att du lagt färdigt gräset vattnar du mattan rikligt. Det är viktigt att även jorden under gräsmattan blir ordentligt genomvattnad. Lyft på ett hörn av en rulle gräs och kontrollera att vattnet verkligen trängt ner en bra bit i jorden.

Regelbunden bevattning

Under de första två till tre veckorna behöver du vattna mattan regelbundet om det inte regnar. Det får absolut inte torka ut. När gräset är 7-8 cm högt kan du börja klippa det, men aldrig med mer än en tredjedel av gräsets höjd åt gången. Cirka tre till fyra veckor efter utläggningen rekommenderar Olle att du gödslar igen.

Om Olle Berg

Olle Berg anlade sin första gräsmatta 1967. Med prima matjord, en gallervält och högkvalitativa gräsfrön lyckades han få ett enastående resultat. Samtidigt väcktes ett aldrig sinande intresse för allt som har med gräsmattor att göra. Genom åren har Olle provat oräkneliga redskap och metoder för att få den perfekta gräsmattan. Det som utmärker Olle är hans vilja att dela med sig av sina erfarenheter. Hans gräsprogram finns tillgängliga på webbsidan olleberg.nu och under sommarhalvåret kan han ägna flera timmar om dagen åt att svara på frågor från vetgiriga besökare.

Stefan Malm Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.