Beställ katalog
 • Hemmafix
 • Trädgård

Så skapar du gröna rum i din trädgård

Resan mot drömhuset innehåller en hel del tankar kring husets rum och deras funktion. Så varför inte låta samma tänk fortsätta ut i trädgården? Här guidar trädgårdsinspiratören Jessica Johansson dig till hur du skapar gröna rum i din trädgård.

Få fler rum att njuta av

När det gäller våra hem har vi rätt bra koll på hur vi får in önskad funktion efter just våra behov. Men att tänka på samma sätt i trädgården är långt ifrån självklart. Och det är synd, menar Jessica. För det är just det som är poängen med trädgårdens gröna rum. Att skapa trivsamma platser där du kan göra vad du gillar, vare sig det handlar om aktivitet, vila, lek eller umgänge – eller bara att få dricka ditt morgonkaffe i solen.

– Jag brukar säga att man inte ska slösa bort möjligheten att få ännu fler rum att leva i – och njuta av. Dessutom mår vi bra av att komma i kontakt med naturen, det finns det forskning som bevisar, förklarar Jessica.

Jessica Johansson, trädgårdsinspiratör.

Utgå från vad ni vill nu

Du behöver heller inte ha en jättetomt för att skapa gröna rum, tänket fungerar lika bra på liten yta. Det handlar om att jobba med växter och material, färg och form för att skapa den rumskänsla du vill ha och som passar era behov just nu. Och det ska vara era behov – ingen annans.

– Man ska inte bry sig så mycket om alla andra, utgå alltid från dig själv. När vi flyttade in i vårt hus för 30 år sedan sa man att det var Vetlandas finaste trädgård. Men vi ville att våra barn skulle kunna spela fotboll, så vi tog bort nästan allt. Idag har vi andra behov, och mer tid att vara ute och njuta i trädgården, därför ser den också helt annorlunda ut nu, berättar Jessica.

Undvik vanliga misstag

Som husbyggare får du ju äran att skapa en helt ny trädgård. Och här kan gröna rum-principen också hjälpa dig att undvika vanliga misstag i trädgårdsplaneringen, menar Jessica.

– Ofta köper man växter som man gillar och kollar kanske inte alltid om de passar just på din plats. Vanligt är också att man planterar alla växter i samma höjd, ute i hörnen av trädgården så att gräsmattan blir som en dansbana i mitten. Det blir väldigt platt. Att istället utgå från behov, funktion och känsla gör det så mycket enklare att få ett mer intressant och njutbart resultat. Dessutom kan du skapa ett rum i taget, allt behöver inte bli klart under samma säsong.

Tänk först, gör sedan

Att springa på alla bollar samtidigt är sällan en bra taktik, så heller inte i trädgården. Jessica förklarar att det är smart att börja fundera på trädgården redan när du väljer husmodell, och hur huset placeras på tomten. Att planera i förväg hjälper dig också att hushålla med dina resurser, både i fråga om tid och pengar.

– Tänk trädgård så tidigt som möjligt, och prata igenom era tankar med markentreprenören. Fundera över vad ni vill kunna göra där, hur mycket tid ni vill lägga på skötsel och vilken stil ni gillar – och gör en kravlista. Det gäller att inte tappa bort vad ni vill ha, även om det kan kännas svårt när man bygger nytt och tomten mest känns som en stor jordhög.

Första rummet

När ni sedan har en plan är det dags att göra den till verklighet, men var börjar man? Ja, varför inte med att göra platsen där ni vill sitta och äta till en trivsam sådan. När första rummet är på plats blir det enklare att se hur det hänger ihop med resten – och hur ni vill röra er mellan rummen. Kanske hamnar grillplatsen eller uteköket i närheten av matplatsen? Och där köksträdgården flyttar in kanske du även placerar komposten?

–Våga rita och skissa. Stega sedan ut avstånd på tomten, mät upp och markera de olika ytorna med sprayfärg eller lägg ut stenar. När det gäller val av växter är det smart att börja med träd och buskar, att få dem på plats gör mycket för ett ombonat intryck. Och allt behöver inte bli klart på en gång. Det är helt okej att ta sig tid att känna efter vad ni vill. Det går fint att bara plantera något vackert i krukor eller sätta upp ett par pallkragar att odla i till en början, säger Jessica.

Några ord om jord

En annan viktig sak att tänka på är: vad finns i backen? För att dina gröna rum ska få bästa förutsättningar att frodas behövs bra jord, och när man bygger nytt är det inte säkert att du har tillräckligt med matjord på tomten från start. Så här behöver du både ta reda på om jordmånen räcker till – och vilken slags jord du har. Är den tung och kompakt blir det lätt för blött och kallt för dina växter. Är den lätt och sandig torkar den istället snabbt ut, och är fattig på näring. Beroende på vilken jordtyp du har kan du behöva tillföra olika material för att dina växter ska trivas.

– Skaffa dig kunskap, det finns massor av bra informationskällor både på webben och i trädgårdsböcker. Och ta hjälp om ni känner att det blir för mycket. Det här med trädgård ska vara lustfyllt, det är ingen prestationstävling, avslutar Jessica.

3 tips från Jessica

 • Tre färger, två material
  Det finns mycket fint, men förmågan att begränsa sig är en framgångsfaktor. Välj tre färger och två material att jobba med – det räcker långt.
 • Plantera på våren eller på hösten
  Undvik att plantera under sommaren, då är det ofta för varmt och för torrt. Får du tag i en fin växt i juli, låt den vänta in hösten i kruka istället.
 • Vattna – men inte hela tiden
  Träd, buskar och perenner ska du vattna vid plantering och under de första veckorna. Men sedan behöver de lära sig att klara sig själva. Om de får vatten konstant etablerar sig inte rötterna som de ska. Undantaget är om det blir torka, då kan du såklart behöva vattna extra när plantorna ska etablera sig.
Lars Johanson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.