Beställ katalog
  • Hemmafix

Måla huset: vi guidar dig

Har det blivit dags att måla huset? Eller kanske måla om huset? Härligt! Här guidar vi dig genom jobbet, med smarta tips och tricks för ett lyckat resultat.

Välja färg

Det finns flera saker att tänka på när man ska måla huset. Typ av färg är en sak som du kan få goda råd om i färgbutiken. Men vilken kulör ska man välja? De viktigaste är såklart att du gillar färgsättningen, att den klär husets form och stil – och att den passar in i miljön ditt hus befinner sig i. I artikeln Måla huset: 7 tips när du ska välja färg kan du läsa mer om detta.

Tips: Bli OBOS-medlem så får du 25% rabatt på färg och spackel hos Nordsjö Idé & Design – och bra rabatter hos Sandå Måleri om du inte vill göra jobbet själv.

Skaffa rätt utrustning

Med rätt utrustning blir det både roligare och enklare att måla huset. Om du klarar dig med en stadig stege eller behöver ställning eller kanske lift beror på hur ditt hus ser ut, men tänk på att du ska kunna jobba bekvämt – och snåla inte på bekostnad av säkerheten. Bredd på penseln väljer du efter panelens bredd, då går jobbet snabbare. Du kan även kan rolla panelen, och sedan efterstryka med pensel i springor och skarvar. Glöm heller inte bra maskeringstejp och täckplast för fönster. En hållare för färghinken och ett förlängningsskaft för penseln ökar bekvämligheten. I färgbutiken får du hjälp med att reda ut vad just du behöver.

Tips: Bra penslar kostar lite mer, men de gör det enklare att få ett jämnt färglager som skyddar fasaden. Ojämnt med färg kan göra att färgen spricker, så att fukt kan tränga in i träet och färgen börjar flagna.

Lämna marginal i din tidplan

Det är inte konstigt att vår och sommar är högsäsong för husmålning. När du ska måla huset får det nämligen inte vara för varmt och soligt, men det ska heller inte regna eller vara för kallt. Det allra bästa vädret är runt 20 grader och mulet. Men vädrets makter kan som bekant ställa till det. Därför är det bra att göra en lite luftigare tidplan för ditt projekt, så att du kan utnyttja bra målardagar. När solen steker på kanske ni ändå hellre vill dra till stranden.

Var noga med förarbetet

När du flyttar in i ett nytt Myresjöhus är fasaden redan grundoljad och grundmålad. Det betyder att du vanligtvis kan måla direkt med fasadfärgen du valt. Undantaget är om tiden går innan du hinner sätta igång. Då kan du först behöva tvätta fasaden, grundolja skarvar och ändträ och eventuellt ge fasaden ytterligare ett lager grundfärg. Ska du måla om huset behöver du vara noggrann med förarbetet: tvätta, skrapa, spackla igen skador, kanske byta skadad panel eller vindskivor – och grunda trärena ytor. Innan du kan måla behöver allt trä vara rent och torrt, så att färgen får fäste.

Täck och maska

Var också noga med att skydda ytor som inte ska målas, det är inte så kul att få färgstänk på fönster eller altanen – och kanske lite extra trist när allt det handlar om ett nybyggt hus. På marken kan du gott använda gamla kartonger, annars kan en målarmatta vara en god investering. Och där du behöver maskeringstejp: se till att använda tejp av bra kvalitet som är anpassad för utomhusbruk, annars kan den bränna fast.

Tips: På ställen som är svåra att täcka eller maska kan du istället måla emot en spackelspade.  

Starta på topp

Börja måla uppifrån och gå nedåt. Det är lätt att stänka ner och få färg på fasad och detaljer när du måla vindskivor, så måla dem först för att minska risken att få färg på nymålade ytor. Måla också alltid fasaden innan du målar foder och knutar om de ska ha en annan färg.

En bra ordning att utgå ifrån är:

  1. Vindskivor
  2. Fasaden
  3. Foder, knutar och andra detaljer
  4. Grunden

Tips: Håll en spackelspade under penseln när du målar ändträet, så skyddar du husgrunden från färgstänk.

Snåla inte med färgen

Ta rikligt med färg på penseln och måla uppifrån och ner, på liggande träpanel jobbar du i hela husets längd – några panelbrädor i taget. Se till att färgen även kommer in i alla skarvar. Här kan det vara smart att även ha en liten pensel redo. Vira in penslarna i en plastpåse när du tar paus, då torkar inte färgen och du kan fortsätta direkt efteråt.

Tips: Engångshandskar i plast gör det hela betydligt mindre kladdigt.

Eller med torktiden

Låt färgen torka ordentligt innan du målar det andra lagret, torktid brukar stå på färghinken. Och så snart du är klar: dra bort maskeringstejpen. Om den målade ytan hinner torka helt riskerar du att färgen följer med tejpen. Svårare än så är det inte att måla huset. Lycka till!

Per Scherdin Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.