Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Lantliga hus

Så färgsätter du ditt hus i lantlig stil

Klassiskt, charmigt och välkomnande. Älskar du också den lantliga stilen? Då har vi mängder av fina husmodeller för dig. Men hur ska man tänka med färgsättningen? Vår arkitekt Aleksandra Ohlson guidar dig.

Från grått till falurött – och vidare

Tänk på ett klassiskt lantligt hus. Inte osannolikt att du så ser ett falurött hus med vita knutar framför dig, eller hur? Men så har det inte alltid varit. Ända fram till 1600-talet var Sverige grått. Husen byggdes av kärnfura som fick gråna med tiden, färg var en lyxprodukt. Bara kyrkor och slott byggdes i rött tegel med grå sandsten runt fönstren, men adeln ville ju utmärka sig – och härmade stilen på sina egna hus. Därifrån spred sig sedan trenden både i staden och på landsbygden, förklarar Aleksandra.

– Alla hade ju inte råd att bygga i tegel, och då målade helt enkelt sina trähus röda med grå fönsteromfattningar. Under 1800-talet slår vita snickerier igenom, och så småningom börjar man också snegla mot sekelskiftesstilens ljusare kulörer.

Detaljer i fokus

Men falurött har egentligen aldrig blivit omodernt. Idag är det till och med riktigt trendigt, även bland arkitekter, berättar Aleksandra. Både i sin klassiska tappning och i supermoderna monokroma uttryck. Men den lantliga stilen ger också fler valmöjligheter när det kommer till husets färgsättning.

– Vitt är till exempel alltid populärt, liksom gult med vita detaljer – eller varför inte inspireras av de ljusare kulörerna som ofta förknippas med sekelskiftesstilen? Dessa två stilar har ju en del gemensamt. Inte minst fokus ligger på att framhäva detaljerna, även om sekelskifteshusen ju ofta har ännu mer av den varan, konstaterar Aleksandra.

Trä eller puts?

När du bygger ett nytt hus i lantlig stil har du ju lyxen att få det precis som du vill ha det. Är det den klassiska småländska bondgården du inspireras av väljer du förstås en träfasad, och färgsätter efter smak. Är det istället den skånska lantgården du drömmer om? Då passar en putsad fasad perfekt. Men kanske inte en faluröd sådan?

– Nja, fasader med puts brukar passa bäst i ljusa kulörer som vitt, ljusgult och grått. Men gärna med röda fönster, säger Aleksandra.

Titta på omgivningen

När du väljer färgsättning till ditt hus i lantlig stil behöver du också tänka på hur huset kommer att upplevas i sin omgivning, Ett hus kommer inte att se likadant ut i skogen som på ett öppet fält, så här gäller det att fundera på om du vill att ditt hus verkligen ska synas, eller om du hellre vill att det upplevs som en del av naturen. Ljusa färger sticker generellt ut mer, och om det är ett vitt hus du är ute efter kan det vara läge att iaktta en viss försiktighet.

– Undvik att välja en kritvit nyans, utan hellre en lite bruten ton. Om den ska gå mot grått eller gult beror på vilken känsla du är ute efter. Det här gäller även andra kulörer, att välja mer nedtonade nyanser som nästan ser lite gråaktiga ut brukar ge bäst resultat, tipsar Aleksandra.

Och på detaljplanen

Bygger du ditt drömhus inom planlagt område behöver du också ta en titt på vad detaljplanen säger. Den styr nämligen inte bara hur stort och hur högt du får bygga, på vissa platser finns även regler för hur ditt hus faktiskt får se ut.

– I kulturkänsliga områden styrs till exempel husens gestaltning ofta i detalj. Det kan handla om allt från fasadkulör till färg på taket, så det är viktigt att ta reda på vad som står i detaljplanen, förklarar Aleksandra.

Du sätter din stil

Så, vilka färger väljer du till ditt lantliga hus? För dig som vill sno stilen rakt av finns våra färgsättningar alltid tillgängliga som NCS-kulörer. Men naturligtvis går det lika bra att bara använda dem som inspiration, och sedan välja kulörer du själv gillar, menar Aleksandra.

– Absolut, men ett hus i en viss stil kommer trots allt bäst till sin rätt i en färgskala som matchar den stilen. Tänk också på att ett litet färgprov inte räcker för att se hur kulören upplevs på plats. Den kan upplevas tio gånger kraftigare på en stor yta utomhus. Så: glöm inte att provmåla, det är alltid värt besväret. Antingen kan du måla på själva huset eller på en stor plywoodskiva som du ställer mot husets vägg – eller där huset ska stå. Gör minst två strykningar, då får du fram den rätta nyansen.

Om arkitekten själv får välja

Vilken är då Aleksandras favorit när det kommer till lantliga färgsättningar?

– Falurött, naturligtvis, Men jag är också väldigt förtjust i en ljus, dämpad, gul som fasadkulör tillsammans med grå detaljer. En harmonisk färgsättning som är så klassisk att den aldrig blir omodern. Den passar in i många olika miljöer och blir lika vacker på en träfasad som en putsad fasad.

Håkan Thunberg Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.