Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Lantliga hus

Hus i lantlig stil: alltid lika modernt

Från faluröd stuga till ståtlig skånegård – det är något alldeles speciellt med nybyggda hus i lantlig stil. Det klassiska är liksom alltid på modet, inte minst när huset bjuder på all modern komfort du kan önska dig. Men varför är det så? Låt oss spekulera.

Från torp till skånegård

Att bygga sitt eget hus innebär en önskan om att få det precis som du vill ha det. Här hittar vi en ledtråd till den lantliga stilens popularitet: den innehåller något för de allra flesta smaker. Våra hus i lantlig stil hämtar sin inspiration från såväl torp som småländska gårdar – liksom från de ståtliga skånegårdarna med sina putsade fasader. Dessutom finns det både utrymme för mer traditionella tolkningar och modernare sådana, till exempel med monokrom färgsättning.

En stil med många ansikten

Även på insidan uppmuntrar hus i lantlig stil till stor variationsrikedom. Du bestämmer hur din lantliga dröm ser ut. Frossa i romantisk shabby chic eller fatta tycke för den mer rustika franska lantstilen. Eller varför inte gå klassiskt svenskt och inspireras av Astrid Lindgrens världar? Naturligtvis klär ett lantligt hus lika bra i en modernare version av stilen, gärna kryddad ned några rustika inslag. En trevlig aspekt på den lantliga stilen är ju hur väl dina loppisfyndade klenoder hittar hem här.

Sekelskiftesstilens folkliga kusin

Vissa inslag, som spröjsade fönster, delar den lantliga stilen med sin lite förnämare kollega sekelskiftesstilen. Och visst påminner de två om varandra. Men där sekelskiftesstilen har sina rötter i societetens flådiga sommarhus är den lantliga stilen lite mer som dess folkliga kusin. Även om ett lantligt hus kan vara nog så flott är stilen lite mer tillåtande, lite bonnigare – fast på ett bra sätt.

Längtan efter det goda livet

Så vad är det då som gör den lantliga stilen så oemotståndlig? Ja, även om hus i lantlig stil kan se så olika ut har de alla något gemensamt: kopplingen till vår historia. Kanske är det så att vi i vår stressiga vardag förknippar det lantliga med ett lite enklare sätt att leva? En vardag som doftar av nybakta kanelbullar och lakan som fått soltorka utomhus. En vardag där saker får ta sin tid, där du känner dina grannar – och barnen kan springa rätt ut i leken. Mycket av det som också är så starkt förknippat med drömmen om ett eget hus.

På landet eller i staden

Ett lantligt hus är liksom sinnebilden för det goda livet, fritt från stress och press. Precis det som så många av oss längtar till idag. Men att verkligen göra slag i saken och flytta ut på landet är kanske inte något för alla. Inga problem. Som tur är passar ett hus i lantlig stil oftast lika fint i mer stadsnära lägen. Du bestämmer var du vill skapa din egen lantliga dröm, och hur den sedan ska se ut. Lycka till!

Hans-Olov Larsson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.