Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Att göra i trädgården på hösten: 10 tips

När temperaturen sjunker kanske du tänker att trädgårdsarbetet är över för i år. Men nej, inte riktigt än. Hösten är nämligen en perfekt tid att förbereda för en bra start på nästa trädgårdssäsong. Här kommer våra bästa trädgårdstips för hösten.

Städa, städa

Se till att plocka in dina redskap så att de inte ligger ute och rostar och ställ undan trädgårdsmöblerna. Ta också in prydnadssaker och krukor som inte tål frosten som kommer att komma. Tänk också på att sniglar gärna övervintrar i dina skräphögar, så en bortstädning av eventuella sådana är heller ingen dum idé.

Gräv upp

Nu är också tiden inne att låta vissa växter flytta in för vinterförvaring. Pelargoner kan till exempel antingen förvaras i vila och stå mörkt och svalt, eller vikariera som krukväxter på fönsterbrädan över vintern. Olivträd är lite klurigare, de vill ha ljus och helst en temperatur på 5-10 grader. Kom också ihåg att gräva upp dina Dahlior – deras knölar trivs med att förvaras svalt, mörkt och lagom torrt.

Klipp till

Innan det blivit för kallt och allt fortfarande växer är tiden perfekt för beskärning av träd och buskar. Har du fruktträd ska du inte bara plocka upp fallfrukten – utan också vara noga med att plocka ner all dålig frukt, eftersom de kan göra trädet sjukt. Vissa perenner, som pioner, gillar att klippas ner på hösten men de allra flesta mår faktiskt bäst av att stå kvar till våren.

Rensa och räfsa

Ju mer ogräs du orkar rensa bort på hösten, desto bättre start får du på ogräsfronten på våren. Och när löven faller kan du antingen kratta ihop dem och bädda in frostkänsliga växter med – eller så kör du bara över dem med gräsklipparen. Då fixar maskarna resten.

Planera, plantera och dela

Nu är det också läge att förbereda inför nästa års blomsterprakt. Under sommaren har du kunnat se trädgården i full blom och vet om du behöver flytta någon växt – eller kanske fylla på med något nytt? Det går alldeles utmärkt att plantera på hösten, liksom att dela perenner som vuxit sig för stora.

Lyx med lökar

Ett lika roligt som prisvärt sätt att få massor av blomsterglädje till våren är att sätta lökar på hösten. Snödroppar, krokus, narcisser – och tulpaner såklart. Brukar du få besök av rådjur är narcisser att rekommendera, eftersom de inte brukar duga åt de fyrbenta finsmakarna.

Fixa gräsmattan

Hösten är också en fin tid för att fixa gräsmattan. Faktiskt till och med för att så ny, så länge temperaturen håller sig över 10 grader – annars får gräsfröna svårt att gro. Ett smart sätt att stärka din gräsmatta och minska mängden mossa är att låta gräsmattan växa sig lite högre. Det hjälper gräsrötterna att etablera sig och gör din gräsmatta mer tålig.

Höstså inför nästa vår

På tal om att så, så finns det en hel del frö du kan sätta på hösten så att dina odlingar kommer igång snabbare på våren. Vallmo, ringblomma, dill, morötter och rädisor är bara några exempel. Sikta på oktober-november, eller strax innan första frosten kommer. Plantan ska inte hinna komma upp förrän det våras.

Vitlökens tid är nu

En annan tacksam grönsak att så på hösten är vitlök. Bara att peta ner klyftor av sättvitlök på senhösten, och vänta på vår. Sedan gödslar du den generöst under vår och sommar – och skördar egen läcker vitlök i juli-augusti.

Piffa inför vintern

Din trädgård behöver heller inte bli tråkig bara för att sommarens grönska är förbi. Här är det bra att tänka till när du planerar dina växtval, så att det finns något fint att titta på året om. Och varför inte byta ut dina krukor med sommarblommor mot ljung, gran- eller tallris, pumpor och vinteräpplen? Att sätta upp en fågelmatare gör stor skillnad för hungriga småfåglar under vintern samtidigt som du kan njuta av deras sällskap. Och glöm inte belysningen, det är ju under den mörka årstiden vi uppskattar den allra mest.

Patrik Wirro Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.