Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Trädgård

Entréträdgård: skapa ett välkomnande första intryck

Att skapa sin egen drömträdgård är en härlig resa. Men det är lätt att fokus hamnar på trädgårdssidan, och att man lite glömmer av den andra sidan av saken... Så, låt oss för all del bjuda på några fina tips för utrymmet mellan huset och gatan: din entréträdgård.

Välkomnande entréträdgård året om

Hur mycket trädgårdsyta du har att disponera på framsidan av huset beror ju på hur din tomt ser ut, och hur huset placeras som bäst på denna. Men även små ytor kan ha stor betydelse för helhetsintrycket. Inte minst när det handlar om entréträdgården. Det är ju den del av din trädgård som du och dina gäster passerar varje dag, oavsett årstid. Så visst förtjänar den också att få vara vacker och välkomnande året om?

Plats för funktion

Att planera en trädgård börjar med att sätta ramarna. I din entréträdgård behöver du tänka funktion. Var ska bilen parkeras? Vilken väg tar du från bilen till ytterdörren? Eller till groventrén, för den delen. Börja med att planera in parkeringsyta och gångar som leder dit du vill. Dina trädgårdsgångar behöver inte alls vara spikraka, slingrande former ger mer liv åt din trädgård. Och vill du ha en uteplats även på entrésidan? Då är det dags att planera in den med.

Vilken trädgårdsstil är din stil?

En god trädgårdsdesign kompletterar husets stil och känsla. Har du valt ett hus i lantlig stil kanske kullersten eller grus på marken gör sig bättre än asfalt och betong. På samma vis gör sig ett hus i modern stil förmodligen bättre med en stilren häck än med ett lantligt vitt trästaket. Men din trädgård behöver också få passa in i sin omgivning. Här är det bra att inspireras av befintlig bebyggelse och naturen runt omkring.

Väl valda material

När du har valt din stilriktning är det dags att fundera på materialvalen. Vad du vill ha för olika material på marken i din entréträdgård? Vill du ha häck, eller kanske ett staket? Drömmer du om något träd är det också bra att fundera på nu, liksom var du vill ha eventuella planteringar, vattenspeglar och belysning. Ju mer genomtänkt din planering blir, desto enklare blir det att föreställa sig resultatet. Men det ger dig dessutom en bra bild av i vilken ordning du behöver göra vad.

Växtval för din entréträdgård

Även när du väljer växter är det en bra idé att hålla stilen, det skapar automatiskt ett genomtänkt intryck. Om du har plats, och det passar din tomt, är ett träd av något slag alltid trevligt. Kanske något som så småningom bjuder på frukt? Tänk gamla tiders tradition av ett vårdträd på gården. Men ta reda på hur stort trädet kommer att bli, så att du inte får en överraskning i framtiden. Växter kostar en del, så kom ihåg att ta hänsyn till väderstreck och odlingszon när du väljer. Fråga på handelsträdgården om du är osäker.

5 välkomnande tips

Tänk högt – skapa dynamik och en levande känsla i din entréträdgård genom att jobba på höjden, kanske med en pergola eller en rosenbåge?

Variera mjukt och hårt – att låta grus eller plattsättning mjukas upp av växtlighet för ett mer levande intryck.

Men variera lagom – blanda dock inte för många olika material och växter, det kan ge ett väl rörigt intryck.

Krukor är kanon – inte minst under tiden din entréträdgård tar form. Du kan odla mycket i stora krukor…

Välj gärna vintergrönt – din entréträdgård får gärna bjuda på något vackert året om, vintergröna växter är helt rätt här.

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.