Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trender

Smarta hem: så gör du ditt hus smartare

De senaste åren har många av våra prylar blivit allt smartare. Telefoner, klockor, bilar och brandvarnare är bara några exempel på saker som tagit stora tekniska kliv framåt. Och hela tiden kommer ny teknik som förändrar våra vardagsliv – inte minst i hemmet.

I ditt smarta hem kan du enkelt justera belysningen, flytta med dig musiken från rum till rum, eller kanske slå på värmen i sommarstugan i lagom tid innan du är framme. Och du kan styra det mesta via din telefon eller surfplatta. Men det handlar inte bara om bekvämlighet. Smarta hem-lösningar kan också hjälpa dig att spara pengar och samtidigt ta hand om vår miljö. Här är några saker du kan göra.

Smart värme för smarta hem

När du bygger ett Myresjöhus innehåller det en smart värmepump från NIBE. Via appen myUplink kan du kan styra värmepumpen direkt i mobilen – och den larmar om den behöver din uppmärksamhet. Du kan du låta värmepumpen anpassa värmeproduktionen efter väderprognosen så att du alltid har lagom varmt hemma – och om du har timprisavtal för el kan du använda tjänsten Smart Price Adaption för att sänka dina elkostnader. Då jobbar värmepumpen som mest när elen kostar som minst – och tvärtom. Smart, eller hur? Utöver det finns en mängd smarta tillbehör för att öka komforten i ditt hem, läs mer om dem hos NIBE.

Smart belysning

Idag finns det gott om smarta LED-lampor, ljusslingor och liknande som du enkelt kan fjärrstyra var för sig. Men du kan också ta saker ett steg längre och med hjälp av ett smarta hem-system få belysningen att tändas och släckas av sig själv efter just dina vanor. Tänk dig till exempel att dina fönsterlampor tänds strax innan du kommer hem från jobbet så att du välkomnas hem av ett upplyst hus. Eller att belysningen i ditt sovrum tänds med svagare styrka en stund innan väckarklockan ringer, vilket låter dig vakna lite mjukare på morgonen.

Vardagslyx för smarta hem

Tycker du om att väckas av solens strålar? Då kan du styra dina gardiner till att öppnas strax innan klockan ringer. Vardagslyx när den är som bäst. Och på tal om vardagslyx kan du även låta systemet starta kaffebryggaren vid önskad tid, så att även kaffedoften hjälper till att få upp dig ur sängen. Och sedan slår systemet gärna på motorvärmaren, så att du kan kliva in i en varm bil för att ta dig till jobbet.

Smart trygghet med hemlarm

En stor fördel med smarta hem är att du får hjälp till ökad trygghet och säkerhet i vardagen. Med ett smart hemlarm kan du larma av och larma på direkt i telefonen, oavsett var du är. Du kan också få meddelande om när det blir strömavbrott (och larmet slås av) eller när någon kommer hem och larmar av.

Smarta brandvarnare och vattenlarm

En smart brandvarnare jobbar på samma sätt som en gammal hederlig brandvarnare: den tjuter när den känner av brand eller rökutveckling. Skillnaden är att den kan prata med din telefon så att du blir varnad om något brandrelaterat händer, även när du inte är hemma. Många smarta brandvarnare skickar också meddelande när det är dags att byta deras batteri. Ett smart vattenlarm hjälper dig att undvika vattenskador, med hjälp av sensorer som känner av läckage från till exempel din diskmaskin – och skickar direkt en varning till din telefon. Du får snabbt reda på problemet och kan ta dig hem och rädda situationen.

Viktigt att välja rätt

Dina smarta prylar är byggda på olika sätt och kommunicerar med olika slags signaler. Därför behöver du använda något slags smart hem-system för att få dem att jobba tillsammans. Här finns många olika lösningar, och vilken som passar dig bäst beror på vad du vill kunna göra. Om du bara kommer att använda prylar som är kopplade mot molnet kanske du klarar dig utan en fysisk styrenhet, annars behöver du skaffa en sådan. Dessa kallas ofta för hubbar, och även här finns en hel del olika varianter att välja mellan. Men oavsett vilken lösning du fastnar för behöver du kontrollera att ditt val stödjer just dina prylar. För även om arbetet med en standardisering av hur smarta produkter kommunicerar pågår är det tyvärr inte helt klart ännu.

3 steg mot ett smart hem

1. Vad har du idag? Kanske har du redan en del prylar du skulle kunna ansluta till ditt smarta hem. Vilket operativsystem har du? Och använder du kanske redan någon röstassistent som Siri, Alexa eller Google Assistant?

2. Vad vill du kunna göra? Möjligheterna är stora – men det är dina behov som avgör vilka produkter du ska välja. Sätt dig ner och fundera.

3. Utvärdera och budgetera. Vilket system passar bäst för dig? Behöver du köpa nya smarta prylar? Och vad får allt kosta? Här är ett råd att börja i lite mindre skala, för priset kan snabbt dra iväg. Det här är fortfarande en ganska ung marknad, vilket gör att produkterna fortfarande kan vara ganska dyra.

Peter Reichel Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.