Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Inredning

Förvaringsmöjligheter i hemmet

Bra förvaringsmöjligheter hamnar ofta högt på önskelistan när husdrömmen ska bli verklighet. Och vi håller med, det är viktigt. Men när möjligheterna sedan är på plats, hur utnyttjar vi vår förvaring bäst? Här bjuder vi på några smarta tips kring just detta.

Största bovarna i dramat

Trots att vi lägger en hel del tanke på bra förvaring i våra hem irriterar sig fortfarande 43% av svenskarna på att ha stökigt hemma, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Elfa. Kläder toppar listan över saker vi tycker stökar till det extra mycket. Papper och dokument är god tvåa – och på tredjeplatsen hittar vi vår återvinning.

Styr upp din förvaring

Nej, man kan nog aldrig ha för mycket förvaring. Men det är faktiskt inte brist på sådan som anges som huvudorsaken till stöket i Elfas undersökning. Istället är det ”olika beteenden hos familjemedlemmar”. Kan det möjligen vara så att det inte räcker med att ha gott om förvaringsyta, utan att vi också behöver tänka till kring hur vi använder den? Låt oss utgå från devisen: det ska vara lätt att göra rätt – och komma med några tips på hur du vässar din förvaring.

Utnyttja garderoben till max

Förvara de plagg och prylar du inte använder så ofta högst upp i garderoben, där gömmer sig ofta outnyttjat utrymme. Här kan du också gärna jobba säsong, låta vinterkläder flytta upp på våren – och tvärt om. Vill du maxa platsen ytterligare: packa ner i vacuumpåsar. Då tar de minimalt med plats i garderoben.

Skapa plats med sektioner

Har ni en stor skjutdörrsgarderob i hallen? Testa att tillägna olika sektioner, hyllplan och backar i garderoben till speciella ändamål. Det ger både bättre ordning och mer rum för dina grejer. Som bonus brukar barnen tycka det är kul att få sin egen hylla att hålla reda på.

Unna dig en hemtrevlig arbetsyta
Att satsa på lite extra fin förvaring för papper, pennor, gem och andra prylar för hemmakontoret gör det mer lockande att hålla arbetsytan fri från prylar som annars ger ett stökigt intryck.

Fixa en egen återvinningsstation

En enda plats för återvinning underlättar källsorteringen – och minskar stöket. Ha separata backar, kassar eller liknande för varje produktgrupp, så slipper du stå och sortera en gång till på den stora återvinningsstationen.

Utforska nya möjligheter

Känns det ändå som om du saknar förvaringsytor? Du kanske har fler än du tror. Ta ett varv i huset och försök identifiera onödiga ”luftrum” i garderober och förråd. Spana efter outnyttjade ytor i hörn, under trappan, bakom dörrar, under sängen och över dörrar. Det brukar kunna löna sig.

Rensa i omgångar

Att rensa ur garderober och sälja eller skänka prylar som inte används längre behöver göras förr eller senare. Men om man samlat på sig mycket saker kan det kännas som ett oöverstigligt arbete. Då är ett bra tips att sätta upp mindre delmål. Ta en låda, hylla eller en viss typ av kläder i taget. Sortera – och organisera. När du har en effektiv struktur på din förvaring blir det både roligare att hålla ordning och enklare att rensa nästa gång,

Glenn Dolk Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.