Beställ katalog
  • Inredning

Ta vara på ditt extra rum: inspiration

När du ska bygga hus är det smart att tänka framåt och satsa på ett extrarum. Kanske kommer familjen att växa? Kanske kommer du att börja jobba mer hemifrån? Men vad som än händer i framtiden kan ett extra rum faktiskt ge ditt hus det lilla extra redan från start.

Gästrum med mera

Att ha ett trivsamt gästrum att erbjuda är förstås en stor fördel när du får besök. Och när barnen är små kan ett gästrum dessutom bli en tacksam tillflyktsort när någon i familjen behöver ta igen lite förlorad sömn. Men ärligt talat: hur ofta har du övernattande gäster egentligen? Kanske är det smart att här ge rum för fler funktioner? Ett gästrum går utmärkt att kombinera med arbetsrum, sy- eller pysselrum – eller kanske familjens egen lilla hemmabio? Allt beror på hur du inreder.

Inred för multifunktion

Fundera över vilka funktioner du vill att ditt extrarum ska innehålla, och inred därefter. Extra bra blir det förstås om du håller dig till din röda tråd när det gäller kulörer och detaljer i inredningen även här. Att välja en skön bäddsoffa istället för säng ger hemmet en extra mysyta i vardagen, utan att för den skull försaka gästernas komfort. Förvaring kan du aldrig få för mycket av, välj skåp eller hyllor som passar din inredningsstil. Det samma gäller förstås val av skrivbord – om du vill ha något sådant.

Eller för arbetsro

Efter pandemin är vi allt fler som fortsätter att jobba hemma då och då. Och visst är det lyxigt att ha ett arbetsrum du kan stänga dörren till och jobba ostört. Naturligtvis ska du inreda så att du kan jobba bekvämt, men tänk också på ordet hemma i hemmakontor. Med andra ord, bara för att det står jobb på agendan behöver du inte inreda tråkigt. Skapa ett hemmakontor som du tycker är mysigt och där du trivs. Här får du fler tips för ett lyckat hemmakontor.

Eller för dina intressen

En stor del av husdrömmen ligger ju i att äntligen få plats för det familjen gillar allra mest, och här kan extrarummet verkligen ge det lilla extra. Låt det bli din ateljé, din musikstudio, ditt hemmagym – eller varför inte ett mysigt bibliotek? Är kläder ett stort intresse kan du skapa ett härligt dressing room. Har du gamers i familjen, eller gillar ni sällskapsspel? Då kan ett spelrum bli perfekt. Och så länge barnen är små är ett separat lekrum aldrig fel. Lägg till ovan nämnda bäddsoffa och bra förvaring, så kan du ändå erbjuda övernattning för dina långväga gäster.

Ändra skepnad med tiden

Hur du än väljer att inreda ditt extrarum, låt det få samma omsorg som resten av din inredning. Däremot är det helt okej att tänka om med tiden, och låta rummet få andra uppgifter i takt med att livet förändras. Det viktigaste är ju att det kommer till användning. Att ditt extrarum används flitigt gör det nämligen enklare att undvika att det hamnar i förrådsfällan – det vill säga blir platsen där alla saker som inte har någon egen plats har en tendens att hamna. Ditt extrarum förtjänar bättre, eller hur?

Glenn Dolk Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.