Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Inredning
  • Sekelskifteshus
  • Trender

Drömmen om sekelskifte - sno stilen

Inget slår ett sekelskifteshus när det kommer till ståtlighet och vackra detaljer. Och när drömmen om huset förverkligats är det klart att insidan ska få matcha utsidan. Vi hjälper dig att sno stilen från vår sekelskiftesdröm Ekdunge. Låt ditt hem fyllas av pampiga möbler, pudriga toner och glimmande detaljer.

För att hitta rätt i den här traditionella stilen behöver man inte vara ett loppisproffs, även om du finner de allra bästa fynden second hand. Men främst behöver du ha koll på sekelskiftesstilens grundpelare: de ljusa kulörerna, möblerna i mörkt trä och detaljerna i mässing. Samtidigt får du inte glömma att stilen är över ett sekel gammalt och att vår moderna inredning fortfarande finner inspiration från sekelskiftet. Det går att mixa! Ta en titt på våra bilder från Ekdunge så kommer ni förstå precis.

Ljust och välkomnande

Det första du möts av är hallen. Pampig och luftig med högt i tak. Dra nytta av detta! Bröstpanelen och den blommiga tapeten i ljust pudrig grön eller blå hjälper till att lyfta och följa höjden i rummet. Den stora spegeln blir pricken över i:et. Och i spegelramen får du även möjlighet att få in detaljer i guld eller mässing, något som gärna får återkomma i tavelramar, lampor och klädhängare. 

Tapeterna Berit, Borosan och Dahlia Garden och speglar från Nordal, Newport och IKEA. Piedistaler från IKEA och Ellos med krukor från Bergs Potter och LaForma. Vägglamporna i mässing är från Newport och second hand. Posters från Royalposter, ArtRiot och ByYesterday, hatthylla från Eichholtz och klädhängare från Jotex. Till sist kuddar från Ernst och Linum och hallbänk från Åhléns och MeliMeli

Massiva möbler

Lampor kan anses något underskattad i vanliga fall men här får taklampan en central plats. Vad passar då bättre än drottningen av alla lampor: kristallkronan. I vardagsrummet har vi fokus på de stora pjäserna: kristallkronan, soffan, tavlorna, byråerna och soffbordet i mörk valnöt, mahogny eller mörk ek. Mörkgrön, eller nästintill smaragdgrön, gör sig fint till det mörka träet och de ljusgrå tonerna och är perfekt att plocka fram i textilierna.

Mattor från Beliani och Afound, den klassiska Howardsoffan, prydnadskuddar från Ceannis och Shepard of Sweden och filtar från Stackelbergs och Åhléns. Kristallkronor och lampa från Bauhaus, Karlskrona Lampfabrik och Chilli samt posters som du hittar på PosterLounge och Rum för inspiration. Glasvasen är från IKEA och ljuslyktan från Ernst, ljusstakarna hittar du på Jotex, Åhléns och Svenskt Tenn. Och sist men absolut inte minst skänkarna från Decotique och IKEA samt soffbord från Trosa Möbler och Svenskt Tenn.

Sekelskiftets bibliotek

Biblioteken från sekelskiftet är en klass för sig. De stora, mörka möblerna sätter definitvt tonen i det här rummet. De traditionella skrivborden med alla lådorna och snirkliga detaljer är ett måste men går att matcha med en modernt stilren skrivbordsstol i samma mörka trä. Det svåra i detta rum är definitvt att fylla en hel vägg, eller flera, med böcker. Det beror även på vilken typ av böcker som matchar just ditt bibliotek. De äldre böckerna kan du hitta second hand men håll även utkik i butikerna efter klassiska samlingar med nya illustrerade omslag. Och glöm inte bokstöden! Böckerna behöver inte vara det enda som fyller upp hyllorna. Krukor, vaser eller en mäktig byst. Hittar du en fin oljelampa eller en charmig skrivbordlampa i mässing att ha på ditt skrivbord, då är du hemma!

Fotogenlampa från Karlskrona Lampfabrik, Beethoven-byst är second hand, skål från Ståhl, vas från Louis Roe, bokstöd från MS Design och kruka från H&M. Rumsdelaren är från Chilli, skrivborden från Newport och Skånska Möbelhuset, bankirlampa av Franta Anýž, fotogenlampa från Karlskrona Lampfabrik och vintagelampa Pamono. På Gallerix hittar du William Morris postern, fågelpostern och bladen hittar du på Desenio. Boksamling från Barnes & Nobles, Apollobokstöd från Oscar & Clothilde, Little guides to style från New Mags, Children's Classics och Selma Lagerlöf-bokstöd från Adlibris. Stolar från Bloomingville och Bukowskis och matta från Jotex.

Det lugna barnrummet

Känner du hur lugnet sköljer över dig när du kommer in i barnrummet? Puderrosa, sagegrönt och greige skapar ett otroligt harmoniskt rum tillsammans. För trots att rummet har en mönstrad tapet, en riktig statement-tapet, så känns rummet inte stökigt (än). Textilierna hjälper självklart till. Vi har flyttat ut himmelsängen till en egen mysig plats i rummet och den, liksom sängen, är överfylld med mysiga och roliga kuddar. Flätade korgar utgör förvaring till alla leksaker och så dockhuset. Rummets andra statementpiece. Vilket la ni märke till först? Tapeten eller dockhuset?

Sänghimlar från Liewood och Jotex, rund kudde från Rosemunde, luftballongskuddar från Jysk, koala- och kaninkudde från Åhléns. Matta från Chilli, överkast från Jysk, sängkläder från Ellos och grå överkast från Mille Notti. Lampa från Watt&Veke, tapeterna Magic Forest, Nomi och Rosie från Boråstapeter. Kaninskruka från ByOn, kruka från Bergs Potter, flätade korgar från Åhléns, posters från Desenio och Kunskapstavlan. Dockhus från Stoy och Real Good Toys, resväskor från OYOY Living Design och kaninlampa från Mr Maria.

All in i badrummet

Till sist har vi nått badrummet. Många tror inte att det är möjligt men det går verkligen att göra något speciellt med badrum. Vad sägs om hälften grönt kakel och andra hälften blommigt? Låt badrummet få liv! Och påtal om liv får du inte glömma växterna. De behöver inte vara äkta men de får gärna matcha det gröna kaklet. Och till skillnad från våra andra rum blir träet något ljusare här inne. Låt dem gå igenom både små och stora detaljer; pall, badkarshylla, locket på en burk, en trälåda för handdukarna eller som kruka till växten. Underskatta inte möjligheterna med ett badrum!

Posters från Desenio, den vänstra hittar ni här och den högra här. Badkarshyllorna är från Georg Jensen och IKEA, glasvaserna är från Ernst och IKEA och kommoden är Alice från Vedum som ni hittar i vår tillvalskatalog. Doftljusen hittar du på Blomus och Rituals och ljusstaken är från Skultuna. Kaklet med olika bomster hittar ni på Etsy, det med järnek finner ni här, det med tusenskönor finns här och det sista blommiga kaklet är från 41zero42 och de gröna kaklen finns på Kakelgiganten, Kakelspecialisten och Konradssons kakel. Metallkorgar från Jula, 4Living och Ellos. Träpallar från Granit, Norrgavel och IKEA, handdukar från Lord Nelson och kruka från Bergs Potter.

Magnus Hoffner Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.