Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Industriella hus
  • Inredning

Industriell inredning: vi guidar dig

Den industriella stilen är här för att stanna, helt klart. Vi är många som älskar den lite ruffa och opolerade känslan. De karaktäristiska svarta spröjsade fönstren är stilens signum, men sedan då? Låt oss guida dig till detaljerna som sätter stilen och skapar ett inbjudande industriellt hem.

Lagom rå känsla

Inspiration till den industriella stilen kommer ju från gamla verkstäder och fabrikslokaler, när det begav sig fick ju även de vara vackra på riktigt. Högt i tak, svartspröjsade glaspartier – och material som tegel, sten, läder och svart metall är typiskt för stilen. Men för mycket av det goda kan också bli väl hårt och kantigt. Kanske är det därför vi nu ser hur fokus har skiftat något mot ett mjukare intryck. Nu väljer vi till exempel gärna lite varmare kulörer på väggarna, istället för bara betonggrått, och mer trä i inredningen. Och vi kompletterar gärna med textilier och gröna växter: det är ju ett hem och inte en fabrik det handlar om.

Belysning med attityd

Förutom generösa ljusinsläpp från effektfulla industrifönster hjälper rätt sorts lampor till att förstärka känslan av rymd i huset. Nakna glödlampor och skärmar i plåt eller med metalldetaljer passar väl in i ett hem med industriell stil. Kanske en äkta gammal grislampa? De dyker upp på både loppis och auktion lite då och då. Tänk bara på att alltid kolla om du behöver byta elen när du köper gamla lampor.

Fyndig förvaring

Ett populärt inslag i den här stilen är en öppen och enkel design av hyllor, gärna med hyllplan av trä eller metall som kombineras med en inramning av stål. Att använda gamla trälådor för förvaring är också helt rätt, och är de inte gamla från början går det enkelt att fuska fram lite patina med färg om du vill eller låta dem bo utomhus en tid. Ett tips är att kolla bland kartongerna som skänks bort på Systembolaget, där brukar det kunna dyka upp vinlådor i trä. Återbruk passar väl in, både i tiden och i den industriella stilen.

Mjuka upp med textil

Mjukt läder, gärna i brunt och med lite sliten känsla passar den industriella stilen utmärkt. Men även fårskinn och textil i alla former bidrar med välbehövlig hemtrevnad. Förutom neutrala nyanser, som grått, beige och greige, är kulörer från naturen är aldrig fel. Men den industriella stilen handlar ju till stor del om kontraster – så kanske vågar du även ta ut svängarna lite mer?

Vidga vyerna

Att inreda i industriell stil gör det tacksamt att mixa nytt med nött. Men du kan också tänka lite utanför den industriella boxen. Här kan du med fördel hämta inspiration från den moderna stilen, både när det gäller kulörval och för att tillföra lite mer organiska former. Kanske med en Flowerpot-lampa, någon möbel eller prydnadsföremål med rundare former eller en modern matta? Eller varför inte bjuda in lite rustik lantlig charm i ditt industriella hem? Tänk välanvända terrakottakrukor, klassiska höganäskrus, en fotogenlampa, kanske något allmogeföremål eller rejäla skärbrädor i trä, och så vidare. Utgå från föremål du gillar, som fungerar tillsammans – eller som skapar fin kontrast – så är du halvvägs hemma.

Hans-Olov Larsson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.