Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Moderna hus

Skandinaviskt stilrent: möt våra moderna hus

Från funkis till dansk design – våra moderna hus hämtar inspiration från flera designhistoriska höjdpunkter. Resultatet blir en stil som känns väldigt nutida och som älskas av såväl trendmedvetna som förespråkare av ”less is more”. Här berättar Myresjöhus chefsarkitekt Frida Andersson mer om stilen.

Vår tid är nu

Stilrena hus med raka linjer, stora glaspartier fria från spröjs och låglutande tak, fasader i stående träpanel och en kontrasterande färgsättning där hårt möter mjukt. Det är bara några av detaljerna som kännetecknar Myresjöhus moderna stil. Här kan du välja mellan flera olika husmodeller, alla med sitt eget uttryck. Men en sak har de gemensamt, menar Frida.

– Man brukar ju säga att vi ska bygga i vår tid, och de här husen känns väldigt nutida. De är också väldigt breda i var de passar in: perfekt i ett nybyggt villakvarter men kan också bli riktigt häftigt om det byggs ensamt ute på landet, och inte minst vid vatten. Alla har ju stora fönster som skapar fina utblickar mot naturen.

Funkis och laduhus

Funkis är en stor inspirationskälla till våra moderna hus, framförallt dess enkla och avskalade uttryck, med oregelbundna vinklar, låglutande tak och stora, asymmetriskt placerade fönsterpartier som ger husen en stark karaktär. Men inom den moderna stilen ryms också hus som inspirerats av äldre tiders lador, med branta sadeltak, fina fönsterluckor och med en tuff monokrom färgsättning som extra modern touch.

– Här ligger det raka och stilrena med moderna detaljer i fokus. Vår nutida tolkning av funkis och influenser från dansk design skapar något väldigt modernt och samtidigt klassiskt, det här är en stil som är skapad för att hålla länge, konstaterar Frida.

Rymd och ljus inomhus

På insidan möts vi av ljuset från de stora fönsterpartierna, stora öppna ytor och en härlig rumshöjd, flera hus har öppet upp i nock. Flera hus följer också trenden med ett separat kök som inte är integrerat med vardagsrum och matplats – men som ändå behåller kopplingen mellan rummen, förklarar Frida.

– De raka trapporna i husen bidrar också till det moderna uttrycket, liksom inredningen där vi har jobbat genomgående med ljusa material och mycket trä vilket förstärker den skandinaviska känslan.

Med rum för din stil

För dig som enkelt vill binda ihop husets inredning med det yttre uttrycket har vi komponerat ett modernt stilpaket. Här hittar du materialval som får åldras med värdighet, till exempel släta köksluckor och en ljus bänkskiva i kalksten. Men också moderna detaljer som fångar känslan av nutida funkis, som den runda badrumsspegeln med effektfull ljuskant.

– Stilpaketet lägger en bra grund som du sedan kan kombinera med ärvt, gammalt och nytt för att fixa just din stil, tipsar Frida.

Älskad över generationsgränserna

Från unga par som bygger sitt första hus, till femtiotalister som vill uppgradera den äldre villan till förmån för något helt nytt. Våra moderna hus tilltalar ett brett spann av människor. Men vad är det då som gör stilen så populär? Kanske ligger hemligheten i att den inspirerats av det ständigt moderna?

– Vi gillar ju det skandinaviska, lite avskalade, uttrycket och naturmaterial. De yngre trendmedvetna kanske uppskattar hur bra den passar dagens inredningstrender, medan en lite äldre målgrupp uppskattar det enkla och raka formspråket. Kanske påminner den om stilen man gillade som ung? Kanske är man svag för dansk design? Kanske tycker man helt enkelt att ”less is more”, konstaterar Frida.

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.