Beställ katalog
  • Kundreportage

Från 18 kvadrat till Myresjöhuset på 180

Ett vinkelhus med öppenhet och avskildhet i ett och köksdetaljer som gör en hemmakock lycklig i själen. Det här var en perfekt kombination för Helena och Anders som ville bygga ett drömhus där de kunde bjuda hem släkten och den stora vänskapskretsen.

Youtube video preview

Det är september och så där ruggigt väder som det kan vara när hösten närmar sig. Men inne hos familjen Bengtsson Olofsson är det varmt och ljust. Vid ena sidan av köksön i det mörkgrå köket sitter Helena med dottern Thea i knät. På andra sidan står Anders iklädd sitt finaste förkläde. Han smyger till sonen Leo lite popcorn innan middagen och doften från den härliga grytan som står på spisen sprider sig i huset.

– Köket är min favoritdel i huset, berättar Anders.

Förståeligt kan man tycka, för förutom att det är ett helt nytt kök med fin utrustning finns här massvis med förvaring, en vacker köksö, vinkyl och det bästa av allt: ett skafferi.

– Jag är väldigt matlagningsintresserad och upplevde ofta alldeles för fulla lådor, det spelar ingen roll hur mycket eller lite man har. Med ett skafferi har man mer frihet och slipper stök, säger Anders.

Familjevänlig planlösning

När familjen byggde sitt hus tog de sitt pick och pack och lämnade Göteborg för Anders hemstad Falkenberg. Ett fint läge nära havet lockade, samt den stora bekantskapskretsen och de familjevänliga områdena. Helena och Anders hade dessutom redan en vision om hur deras framtida hus skulle se ut.

– Vi hade en bild av ett vinkelhus i vit puts. Såg många vita hus med svarta detaljer och tyckte det var snyggt med kontraster och inspirerades bland annat av skånska ladhus, restauranger och hotell med dess sociala miljöer, berättar Helena.

Idag är det exakt det man kan se på deras tomt. Ett hus i vit puts med svart tak och spröjsade fönster. Färgerna, konstrasterna och de raka linjerna speglar den stil som paret inspirerades av. Och visst är det ett vinkelhus. Det märks att familjen och vännerna funnits med i åtanke när husresan påbörjades.

– Vinkeln ger verkligen en extra dimension, den är en del av huset men ändå inte. Eftersom vi har ett stort kompisgäng var det ett måste med stora öppna sällskapsytor. Att inte behöva trängas i soffan och sen blir det perfekt till jul, säger Anders.

Drömhus vid havet

Paret byggde ett Vikhög, numera husmodellen Saltstänk. Ett 1,5-planshus med öppna ytor i vinkel som både skapar avskildhet och ett flöde genom huset. Vinkeldelen med ryggåstak och stora fönsterpartier gör att det känns stort och luftigt. Troligen inte så som det kändes i deras förra hem. Huset var i full färd med att byggas och lägenheten var redan såld. Istället för att lägga pengarna på en tillfällig lägenhet mellanlandade de i en liten badstuga vid Skrea strand, inte långt från deras nuvarande hus. Badstugan var inte mer än 18 kvadratmeter, vilket är ungefär lika stort som det vardagsrum de har nu.

– I tre månader bodde vi i badstugan, berättar Helena och skrattar.

För visst måste det kännas konstigt, även om det bara var ett par månader, att gå från att bo på 18 kvadrat till cirka 180. Den trevliga närheten till havet känns dock inte lika långt bort. Anders menar att man med god vilja ser havet från köket medan Helena säger sig se det från takfönstret på ovanvåningen – om man står på en stol det vill säga.   

Marie Jarl Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.