Beställ katalog

5 tips för en lika härlig som hållbar jul

I julstressen är det lätt att glömma bort det viktigaste. Att julen är en tid för omtanke. Om dina nära och kära, såklart, men det fina är att du genom smartare val samtidigt kan göra gott för vår planet – och för din egen plånbok. Garanterat utan att tumma på julstämningen, dessutom.

1. Välj snällare pepparkakor

Vad vore julen utan pepparkakor? Oavsett om man blir snäll av dem eller inte är dessa små godbitar fyllda av julens smaker. Men tyvärr är många också fyllda av palmolja, vilket bidrar till att förstöra regnskogen. Kolla innehållsförteckningen när du handlar – eller varför inte göra egen pepparkaksdeg? Det är varken svårt, dyrt eller tidskrävande, och då vet du precis vad du sedan stoppar i munnen.

2. Satsa på ett grönare julbord

Det finns flera goda anledningar till att ha mindre kött på julbordet och fokusera mer på råvaror som är ekologiska eller närproducerade. Har du till exempel provat julskinka på vildsvin? Fundera också på vilka rätter ni verkligen gillar? Onödigt matsvinn är trist för både miljön och plånboken.

3. Köp en riktig gran

En plastgran håller visserligen i många år, men utsläppen från produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier gör den ändå till ett sämre miljöval. Köp en närodlad gran istället – den härliga doften får du på köpet. Och när julen kastas ut: se till att granen hamnar på rätt ställe, då gör den nytta även när dess glansdagar är över. Energin från en normalstor julgran som eldas upp i ett fjärrvärmeverk räcker till exempel till ungefär fem varma duschar.

4. Ge bort unika julklappar

Julhandeln slår ständigt nya försäljningsrekord, och köphetsen rimmar inte väl med en hållbar livsstil vare sig när det handlar om produktion eller transporter. Men det finns en perfekt lösning på problemet: köp mer begagnat. Då ger du inte bara gamla prylar ett nytt liv för en billigare peng, du ger också bort mer unika gåvor. Fyndar du dessutom dina julklappar hos någon biståndsorganisation så bidrar du även till deras arbete.

5. Snåla på rätt saker

Du som valt ett nybyggt hus kan ju glädjas åt en låg energiförbrukning. Men trots att vi lever i dyra eltider behöver ingen försaka sin julbelysning. Se bara till att det sitter LED-lampor i den, både för klimatets och ekonomins skull. För om du då pyntar ditt hem med en ljusslinga i granen, tre adventsstakar och en adventsstjärna och dessa lyser fem timmar per dag under hela december kommer de ändå inte att förbruka mer än en snabb dusch*. Däremot finns det en del att tänka på i julstöket. Ugnen drar till exempel en hel del energi, men faktiskt allra mest när den värms upp. Så, planera gräddning, griljering, med mera så att skinkan åker in när sista plåten lussekatter åker ut. Eller vilka godsaker du nu föredrar.

Från oss alla till er alla: ha nu en härlig hållbar jul!

*https://www.villaagarna.se/radgivning-och-tips/energi/spara/lys-upp-advent/

 

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.