Myresjöhus erbjuder solpaneler som tillval sedan ett par år. Erfarenheterna är goda.
– Avskrivningstiden är 10 – 11 år och garantitiden mer än det dubbla, 25 år. De håller längre än så och kommer att producera pengar för våra kunder många år framåt, säger Stefan Eklund, tidigare produktchef på Myresjöhus.
Men så var det utseendet. Vissa kunder avstår från solpaneler av estetiska skäl. Några har dessutom hört att rymd- och elbilsoraklet Elon Musk med Tesla presenterat elproducerande takpannor.
OBOS är genom Myresjöhus hack i häl. De första integrerade pannorna sitter på ett parhus i Vallastaden, Linköping, och togs i drift i samband med den stora bomässan i höstas. Det är paneler, fem pannor breda, som kan blandas med vanliga takpannor.
– Nu bygger vi fem villor i Sollentuna med enskilda pannor som kopplas ihop. De följer den nordiska byggtraditionen bättre och vi är bland de första i Europa som testar dem. Vi utvärderar kostnaden för installationen jämfört med att lägga ett vanligt tak och ovanpå det solpaneler, säger Peter Stenfelt som leder OBOS utvecklingsarbete.
I båda fallen produceras elen med tunnfilmsteknik, vilken är resurssnålare än de äldre kristallina panelerna.
Än så länge är de elproducerande takpannorna dyrare än konventionella paneler. Så är det med all ny teknik och på sikt kommer kostnaden att sjunka. Men någon måste börja och det är OBOS genom Myresjöhus.
Takpannorna är första steget i ett mer omfattande utvecklingsprojekt. OBOS samarbetar med ett antal aktörer inom solel och har även kontakt med biltillverkare. En tanke är att elbilen ska kunna täcka energitoppar i bostaden när den står på laddning.
– Batterierna är fortfarande för dyra för energilagring i varje bostad. Ny teknik är på gång, men man kan även tänka sig att alla i ett bostadsområde delar på ett stort energilager genom en samfällighet, säger Peter Stenfelt.
OBOS inte bara följer utvecklingen utan ligger i framkant. Bevisen finns på taken i Linköping och Sollentuna.