• Inredning

Så skapar du bättre ordning i dina garderober

Elfa Lumi levererar garderober och garderobsinredning till husen i Myresjöhus. Som experter på förvaring vet Elfa mer än de flesta om hur det ofta ser ut i garderober - och hur förvaringen kan förbättras.

Enligt Elfas undersökning Förvaringsrapporten visar det sig 9 av 10 svenskar upplever att de har onödigt mycket kläder och skor och många har till och med svårt att stänga garderobsdörren. Ändå vittnar 8 av 10 om att de upplevt känslan av att inte ha någonting att ta på sig. Hur går den paradoxen egentligen ihop i sig?

Christine Dahlman, föravringsexpert på Elfa

Svårt att stänga garderobsdörren

Hela 86 procent av svenskarna i undersökningen anser sig ha för mycket kläder och skor, vilket kan jämföras med 75 procent av danskarna. I genomsnitt äger vi svenskar elva par byxor och 21 tröjor/toppar, men använder bara sex par byxor respektive tolv tröjor/toppar regelbundet, visar undersökningen. Bland de som anser sig ha för mycket kläder säger mer än var tredje svensk (36 %) att de till och med haft svårt att stänga garderobsdörrar och lådor.

Ingenting att ta på sig?

Trots överflödet av kläder och skor visar Förvaringsrapporten att det råder stor osäkerhet när invånarna i Norden ska klä sig. Hela 8 av 10 (81%) svenskar vittnar om känslan ”jag har ingenting att ha på mig”, vilket är högst andel bland alla länder. Norrmännen är de som i minst utsträckning har känt känslan (69%).
– Vi kan konstatera att danskarna har färre överflödiga plagg i garderoben än oss och samtidigt lättare att klä sig. Vi svenskar framstår som riktiga samlare och har säkert ett och annat att lära av våra grannar, säger Christine Dahlman, förvaringsexpert, Elfa.

Maxa förvaringen

Om du är en av alla svenskar som upplever att din garderob är överfull men att du ändå inte har några att klä på dig så är det kanske dags att effektivisera din förvaring av kläder. Kanske är det dags att börja titta på en mer effektiv garderobslösning? Bättre överblick och bättre ordning lär vara några av effekterna om du byter ut dina garderober till smarta och mer genomtänkta lösningar. Ett annat alternativ är att börja rensa i dina garderober, för det visar sig nämligen också att över hälften av alla svenskar i undersökningen kan tänka sig att halvera antalet kläder och skor som finns i garderoben.

Christine tipsar

Vill du ha fler tips på hur din kan effektivisera din garderob? Då ska du lyssna på Elfas förvaringsexpert Christine Dahlman – som här ger sju tips för att få bukt med en överfull garderob:

  1. Sätt igång och rensa! Om du inte använt ett plagg under det senaste året – då är det dags att säga hejdå. Skänk eller sälj det du rensat ut.
  2. Sätt upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget.
  3. Uppmuntra dina vänner att rensa ut sina garderober samtidigt. Sedan kan ni ha en klädbytarkväll istället för att köpa nytt.
  4. Organisera garderoben utifrån säsong. När sommarkläderna åker fram plockar du bort vinterkläderna och tvärtom. Förvara inaktuella kläder i vakuumförpackningar eller varför inte i resväskor som inte används för tillfället.
  5. Försök att hänga så mycket kläder som möjligt. Det spar plats och ger dig bättre överblick.
  6. Utnyttja dolda förvaringsytor om du har ont om plats hemma, exempelvis baksidan på garderobsdörren. Det finns specialanpassade korgar som lätt kan hängas på dörren.
  7. Skapa nya rutiner som underlättar för framtiden. Ett tips är att hänga alla galgar åt fel håll. När du använt ett plagg och hänger tillbaka det så vänder du galgen åt rätt håll. På så sätt ser du vilka kläder som aldrig används och att det är dags att skänka eller sälja dessa.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.