Beställ katalog

Nytt hus, nytt liv

Att vi får följa med på husresor runt om i Sverige är inget ovanligt, men den här gången tar vi oss utanför landets gränser. Möt barnfamiljen som gjorde det där som många bara pratar om: de bytte liv. Så här gick det till när de lämnade Stockholm och byggde sitt drömhus med Myresjöhus – på Åland.

Stormförtjusta direkt

För Jenny och André började alltsammans med en dröm om ett lugnare, mer naturnära liv. Först gick tankarna mot att flytta till någon mindre ort utanför Stockholm och fortfarande kunna pendla till jobb i stan, men det kändes inte riktigt rätt. I samma veva skrev en kompis på Facebook att de flyttat till Åland, och bjöd in till besök…

– Vi hade en vecka kvar på semestern, så vi packade in familjen i bilen och åkte. Vi var där i tre dagar och blev stormförtjusta. Två månader senare hade vi köpt en tomt, berättar André.

Bra läge för förändring

Det kanske låter impulsivt, men i själva verket visste familjen precis vad de ville – och nu föll allt plötsligt på plats. André fick möjlighet till hybridarbete, och kunde därmed stanna kvar på sitt jobb. Jenny var däremot trött på jobbet som ekonomichef och ville göra något annat, så nu pluggar hon till sjuksköterska med siktet inställt på att bli barnmorska.

– Vi kände att om vi ska göra detta, då ska vi göra det nu – innan barnen blivit så stora att de börjat skolan, konstaterar André.

Drömhuset fanns bara hos Myresjöhus

Familjens tomt ligger strax utanför Mariehamn, i ett nytt och fint villaområde. Ett alldeles utmärkt läge, menar André, inte minst eftersom stranden väntar bara tre minuter hemifrån. Men att hitta rätt hus var inte lika enkelt.

– Jag tror vi tittade på alla husmodeller som fanns att få här på Åland, men vi hittade bara ett hus vi föll för – och det var Myresjöhus Morgondagg i industriell stil. Vi kanske är lite fåfänga, men att ha ett fint hus är viktigt för oss. Och den stora vinsten med att bygga nytt är ju att man kan påverka varenda liten detalj, om man vill.

Med många höjdpunkter

Jenny och André ville ha ett hus som separerar de sociala ytorna från sovrummen. Livet med småbarn kanske inte alltid är så nystädat, och då är det skönt att inte behöva panikstäda hela huset innan gästerna kommer, förklarar André. De har också gjort en del ändringar i husets planlösning, bland annat för att få mer gästrum. För gäster har familjen gott om, vilket förstås är lätt hänt när man går och bosätter sig i ett skärgårdsparadis. Så, vilka är då husets höjdpunkter?

– De stora fönstren ger ju ett fantastiskt ljusinsläpp, därför valde vi ett lite iögonfallande svart kök. Vi har ju haft en del middagar här, och får lätt plats med 10 personer vid bordet utan att det känns trångt. Och i vardagsrummet har vi ryggåstak som ger en härlig rymd. Här har vi också valt att ha en braskamin – supertrevligt!

Trygg hemresa med Myresjöhus

Förutom den rätta husmodellen fanns det ytterligare en anledning till att familjen valde Myresjöhus som husleverantör, trots att vännerna som bor ett par hus bort valt en annan och var nöjda med dem. Och den anledningen heter Janne: Myresjöhus representant på Åland.

Janne Bergendahl, säljare.

– Att bygga hus tar ju tid, och det är viktigt att man kan känna sig trygg hela den tiden. Jag har aldrig träffat en person som är så mån om sina kunder som Janne, han gjorde verkligen ett superjobb, säger André.

Känslan av att ha valt rätt

Att familjen är nöjda med sitt nya hem råder det ingen tvekan om. Och det gäller inte bara huset, utan även platsen, säger André. Den vackra skärgårdsmiljön är förstås ett stort plus, prisbilden på tomter likaså. Att köpa en motsvarande tomt i Stockholms skärgård hade varit en helt annan historia... Men framförallt är Åland en lugn och trygg plats att bo på, inte minst för en barnfamilj.

– Vi har en stark känsla av att vi gjort rätt. Och vid den här tiden i livet är det ju mindre viktigt att kunna köpa takeaway mitt i natten, skrattar André.

Våga ta steget

André berättar också att allt fler barnfamiljer upptäcker Åland, inte bara som en semesterdestination, utan som en plats att faktiskt bo på.

– Många resonerar ju som vi gjorde: vill vi verkligen lägga två timmar på att pendla till jobbet när vi kunde lagt de timmarna på barnen? Att Åland är svenskspråkigt är en stor fördel, det är lätt att kommunicera med skolor och myndigheter. Och ja, saker fungerar annorlunda här, men att det var så enkelt att ordna allt det administrativa blev lite utav en chock. Så om du funderar på att bygga hus på Åland: ta ett snack med Janne. Jag rekommenderar honom alla dagar i veckan, avslutar André.

Per Andersson Säljare, Myresjöhus

Nyfiken och vill veta mer?

Vad kostar det?

Hör av dig till oss så återkommer vi med en detaljerad kalkyl baserad på vad och vart du vill bygga.

Hur funkar det?

Att bygga hus behöver inte vara så svårt. Låt oss höras eller ses och reda ut just era förutsättningar.

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Boka möte med Myresjöhus

Ange ett datum eller en vecka samt vilken tid på dygnet som passar dig bäst.
Skriv ett meddelande om det är något speciellt du vill nämna redan nu.

Var vill du helst träffas? *

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Förnamn

Efternamn

E-post

Telefonnummer

Tomtinfo

Var vill du helst träffas?

Hur vill du att vi kontaktar dig?

När vill du helst träffas?

Meddelande

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.