Beställ katalog

Flytta till Åland? Så bygger du drömhuset

Lugnet, friheten och skönheten: Åland har något alldeles speciellt som lockar allt fler. Men det är också en ö med en hel del egna lagar och regler. Här bjuder Myresjöhus nya säljare, Janne Bergendahl, på sina bästa tips – från tomtjakt till drömhus.

Stor inflyttning

Allt fler upptäcker tjusningen med att bo på Åland. Det handlar förstås om ålänningar, som efter studier i Sverige vill flytta tillbaka när det blir dags att bilda familj – men också många svenskar som inte alls har någon anknytning till ön. Närheten till den vackra och varierade naturen har såklart sin attraktionskraft, men Janne menar också att det handlar om möjligheten till ett lugnare och friare liv.

– Åland är en liten ö. Här behöver du inte sitta i bilköer, eller oroa dig för att barnen är ute själva – vi har väldigt låg kriminalitet. Vi har också bra sjukvård och bra skolor, att Åland har skolplikt men inte närvaroplikt lockar många familjer som vill kunna resa eller bo utomlands delar av året. På Åland har man också nära till beslutsfattarna på ett helt annat sätt, här är det enklare att göra sin röst hörd.

Speciella regler

Men Åland är speciellt på fler sätt. Största delen av marken är i privat ägo, och som inflyttad får du heller inte köpa mark hur som helst. För att köpa större fastigheter, utanför planlagt område, behöver du ha åländsk hembygdsrätt – och för att kunna ansöka om den måste du ha bott och varit skriven på Åland oavbrutet i minst fem år och vara finsk medborgare.

– Men saknar du hembygdsrätt kan du fortfarande köpa tomt inom planlagt område, 4 000 kvadratmeter per person, Så om ni är två i familjen kan ni köpa en dubbelt så stor tomt att bygga på. Du behöver fortfarande ansöka om jordförvärvstillstånd, men för mark att bygga egen bostad på brukar det för det mesta beviljas, det är mer av en formalitet, förklarar Janne.

Skillnad på kommun och kommun

Lilla Åland har inte mindre än 16 kommuner, med väldigt olika förutsättningar. Mariehamn är Ålands enda stad, och här är det inte alldeles enkelt att bygga nytt. Dels på grund av hårda begränsningar i stadsplanerna, dels för att det helt enkelt inte finns särskilt många tomter. I skrivande stund har kommunen till exempel bara fyra lediga tomter ute...

– Mariehamn är svårt, här ställs det stenhårda krav på hur man får bygga på de få tomter som finns. Men tittar man i Jomala, till exempel, så finns det helt andra förutsättningar. Det är en kommun som verkligen vill växa. Här bor man med nära till allt, men ändå lite utanför – ett läge som många uppskattar, berättar Janne.

Så hittar du tomten

Prisutvecklingen för bostäder på Åland är inte lika explosiv som i Sverige, berättar Janne. Åtminstone. Inte ännu. Och bortsett från i själva Mariehamn finns det ganska gott om tomter att välja på, i olika prisklasser. I Jomala kan man få en villatomt från 30 000 Euro och uppåt. Här bor du nära bad, och inte mer än cirka fem kilometer från stan.

– Tittar vi sedan lite längre norrut har vi till exempel Saltvik, ungefär 2-3 mil från Mariehamn, där kan man hitta priser runt 7-8 000 Euro. Lediga tomter hittar du via kommunernas hemsida eller hos lokala mäklare, vi har ju inte Hemnet här på Åland. Eller hör av dig till mig, jag hjälper dig gärna att hitta en tomt som passar. Det gäller ju att inte bara titta på priset utan också att se på själva tomten. Den kan ju vara billig, men markarbetena kan bli dyra…

Beställ en katalog från Myresjöhus

Ta kontakt med Janne för att bestäla huskatalogen från Myresjöhus för att se ett stort urval av Myresjöhus husmodeller och lära dig mer om att bygga hus med oss!

Kontakta Janne

Lovande nystart för Myresjöhus

Janne är relativt färsk som säljare för Myresjöhus, men verkligen ingen nykomling i branschen. Janne började sälja och bygga hus i början av 2000-talet via sin far, Randolph Bergendahl, som i sin tur varit igång ända sedan 1970-talet. Under många år jobbade far och son tillsammans, och även om Randolph idag har gått i pension bidrar han fortfarande med sin expertis, berättar Janne, som uppskattar att de tillsammans varit med och byggt runt 150 hus och 350 stugor på ön.

Så även om konkurrensen bland husleverantörer är hård, trots Ålands lilla storlek, ser Janne ljust på framtiden. Det första Myresjöhuset byggt i Jannes regi står klart, flera är på gång, och inom kort kommer det också finnas möjlighet att gå på husvisning. Både live, och via VR-visningar på Myresjöhus kontor. Och ryktet har börjat sprida sig…

– Folk pratar gott om oss nu, det är jätteroligt. Myresjöhus har väldigt mycket vackert att erbjuda, med lika många stilar som det finns personligheter. Husen håller kvalitet rakt igenom med bra standard och mycket frihet i tillvalen. Vi är inte billigast, men det billigaste alternativet kommer heller aldrig att ha de nöjdaste kunderna, konstaterar Janne.

Kontakta Janne för att boka möte eller beställning av katalog

Säljare

Janne Bergendahl

  • +358 404 111 667
  • +358 404 111 667

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.