Beställ katalog

Bygga hus kring Borås? Så hittar du tomten.

Går du i husbyggartankar i Borås med omnejd? Då kanske du funderar på hur man gör för att hitta den rätta tomten? Här bjuder Myresjöhus säljare Fredrik Palm på sina bästa tips.

Skralt med tomter i stan, men…

Vi tar de dåliga nyheterna först, så är vi av med dem. Att hitta villatomt i ett någorlunda centralt läge i Borås kan vara en utmaning. Och om du får tag i någon får du vara beredd på att betala en rejäl slant, förklarar Fredrik.

Fredrik Palm, säljare på Myresjöhus

– Så är det. Kommunen har under de senaste åren lagt så mycket kraft på att förtäta staden att man inte fått fram några nya villaområden. Det är en enorm brist på villatomter i Borås, vilket också drivit på prisutvecklingen. Men vi jobbar ständigt på att få in mer mark till vår tomtbank.

Många föredrar ett lantligare läge

Siktar man däremot lite utanför stan blir utbudet ett annat, prisläget likaså. Dessutom verkar det som om trenden med att vilja lämna stan för lantligare omgivningar håller i sig, menar Fredrik.

– Ja, allt fler kan tänka sig att pendla en bit till jobbet för att få lugn och ro efter jobbet. Många vill slippa stöket i stan, och här behöver du inte åka så långt för att få det. 15 minuter från centrala Borås kan räcka.

Grannkommunerna kommer starkt

Fredrik märker också ett allt större intresse för att bygga i Borås grannkommuner. Till exempel Alingsås, Ulricehamn – och Bollebygd.

– I Bollebygd finns både bra tomter och en bra marknad. Dessutom har du helt okej pendling även till Göteborg, vilket förstås även lockar göteborgarna. Med priserna de är vana vid kan de ju spara en hel del genom att bygga här istället. I framtiden tror jag även att Marks kommun har potential att bli populärt, men det behöver tas fram fler bra tomter där.

Chans att stycka av?

Om tomter lyser med sin frånvaro på platsen du helst vill bo finns även ett annat alternativ: att fråga en markägare om de kan tänka sig att stycka av en tomt och sälja till dig. Det kräver kanske lite detektivarbete – och avstyckningsprocessen är inte alltid så lättnavigerad, men som tur är finns det hjälp att få.

– Absolut, ta bara kontakt med mig så hjälper jag dig vidare, försäkrar Fredrik.

Utgå alltid från platsen

Eftersom Fredrik har lång erfarenhet av att hjälpa folk att hitta hem ber vi också om hans bästa tips för husresan. Var ska man börja, till exempel.

– Börja med läget, och fundera över vad som är viktigt för er. Ska ert nya hem ligga nära skogen, eller kanske en badsjö? Ska barnen kunna cykla till skola och kompisar? När ni hittat tomten som har det ni söker – då kan ni välja husmodell. På så vis slipper ni riskera att kära ner er i ett hus som inte passar på tomten.

Anmäl intresse

Även om tomtutbudet i Borås just nu lämnar en del att önska jobbar vi ständigt på att hitta mer mark att bygga på. Och du kan lita på att Fredrik kommer att vara den första som får reda på när något nytt händer på tomtfronten, säger han.

– Du kan också anmäla dig till vår bostadsbevakning, så får du information när nya tomter i släpps i ditt område. Det är heller inte fel att passa på att bli OBOS-medlem, då får du inte bara massor av förmåner utan även förtur till att få köpa tomt hos oss. Det kan vara extra värdefullt när det är hård konkurrens om tomterna.

Per Scherdin Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.