Beställ katalog

Bygga hus på Gotland? Så hittar du tomten.

Det är många som drömmer om att bygga hus på Gotland, både när det gäller sommarhus och året runt-drömhus. Men att hitta tomt på denna vackra ö är inte alltid det enklaste. Därför tog vi hjälp av Myresjöhus säljare Alexander Aronsson. Här bjuder han på sina bästa tips.

Stort sug efter tomter

Gotland är attraktivt, både för semesterfirare och familjer som vill bo här året runt. Och att intresset för att bygga hus här är stort märks tydligt när vi får in nya tomter, berättar Alexander.

– Ja, våra tomter i Västerhejde gick verkligen åt snabbt. För tillfället är det tufft att hitta mark att bygga på, utbudet av tomter till salu är begränsat och inga kommunala tomter är på gång.

Upptäck vackra Väskinde

Men det finns fortfarande chanser att hitta hem här på ön. Till exempel i Väskinde, en populär tätort strax norr om Visby, bara några minuter från Brissundsbadet.

– Väskinde har blivit väldigt populärt. Hit flyttar många hemvändare, och barnfamiljerna trivs här, eftersom orten har en stor och bra skola. Och här bor du faktiskt nära sjön med, tipsar Alexander.

Våga fråga

Så, hur får man då tag i en tomt på Gotland? Ett av de vanligaste sätten är helt enkelt att fråga en markägare om de kan tänka sig att stycka av en tomt och sälja till dig. Men då är det viktigt att ta reda på om du verkligen får bygga på marken, förklarar Alexander.

– Gotland är lite speciellt när det gäller miljöregler – inte minst när det handlar om vattentillgången. Därför är det alltid bra att prata med oss redan innan du köper en tomt.

Få koll på hela prisbilden

Drömmen om ett hus på Gotland innebär för många drömmen om att kunna titta ut över vattnet. Men Gotland är så mycket mer, menar Alexander. Det kan definitivt löna sig att vidga vyerna lite med tanke på både tomtpriser och utbud. Kanske kan utsikt över betande lamm eller skuttande rabbisar vara minst lika härligt? Men det är också viktigt att bilda sig en uppfattning om vad hela kalaset kommer att kosta.

– Priset på tomten är en sak, men här på Gotland är till exempel anslutning till kommunalt vatten dyrare än på många andra platser. Ta kontakt med mig, så tar vi fram vad ditt husbygge egentligen kommer att kosta, säger Alexander.

Anmäl intresse

Även om tomtutbudet just nu lämnar en del att önska här på ön jobbar vi ständigt på att hitta mer mark att bygga på. Och du kan lita på att Alexander kommer att vara den första som får reda på när något nytt händer på tomtfronten, säger han.

– Ett tips är att anmäla dig till vår bostadsbevakning, så står du med på kontaktlistan när vi släpper nya områden. Passa också på att bli OBOS-medlem, då får du inte bara massor av förmåner utan även förtur till att få köpa tomt. Det kan vara extra värdefullt när det är hård konkurrens om tomterna, alla som köpte tomt i Västerhejde var medlemmar.

Håkan Thunberg Säljare, Myresjöhus

Nyfiken och vill veta mer?

Vad kostar det?

Hör av dig till oss så återkommer vi med en detaljerad kalkyl baserad på vad och vart du vill bygga.

Hur funkar det?

Att bygga hus behöver inte vara så svårt. Låt oss höras eller ses och reda ut just era förutsättningar.

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Boka möte med Myresjöhus

Ange ett datum eller en vecka samt vilken tid på dygnet som passar dig bäst.
Skriv ett meddelande om det är något speciellt du vill nämna redan nu.

Var vill du helst träffas? *

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Förnamn

Efternamn

E-post

Telefonnummer

Tomtinfo

Var vill du helst träffas?

Hur vill du att vi kontaktar dig?

När vill du helst träffas?

Meddelande

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.