Beställ katalog
  • Inredning
  • Trender

Färgtrender 2024: nu är det kul med kulör

Nytt år, nya trender – så även när det gäller färger. Men vilka färger väljer vi? Och hur målar vi? Vi har konsulterat mängder av trendspaningar, och här kommer ett lass inspiration till dig som vill inreda rätt i tiden.

Nu är det kul med kulör

Efter åratal av vitt, grått och beige vågar vi äntligen mer färg i tillvaron även i våra hem. Det syns i allt från val av köksluckor till hur vi målar om och inreder. Grönt, gult, blått, rött och rosa – allt funkar. Det var länge sedan vi tog våra kulörval så personligt – och så oängsligt.

Rosa toner regerar

Ingen har väl missat förra årets Barbie-hype? Och rosa har inte bara erövrat modevärlden, utan även blivit superpopulärt i våra hem – om än gärna i lite mildare nyanser. Att matcha rosa med en annan trendfärg, nämligen rött, är också helt rätt. De flesta av oss kanske föredrar röda toner som accentfärg, men för dig som är sugen på helrött: kör, bara kör.

Även bland årets färger

Årets färg enligt Pantone Color Institute är ett utmärkt exempel på den rosiga trenden. Här möter vi en mjuk persikorosa nyans vid namn Peach Fuzz. Enligt dem, en kulör som är lika ungdomlig som tidlös och utstrålar värme och modern elegans. Snygg är den i alla fall, även som väggfärg. Färgtillverkaren Nordsjö också utsett en rosa nyans till årets färg: en skir sådan vid namn Sweet Embrace.

Fast blått är alltid flott

I kontrast till det röda, bokstavligt talat, ser vi fortfarande gott om blå toner. Mörkblått är hett, gärna matchat med mörkare träslag och jordnära nyanser. Men här glider vi också gärna in åt det gröna hållet, med havsinspirerade turkosa och blågröna nyanser.

Flera nyanser av grönt

Grönt är skönt, och skogsgrönt fortsätter vara en stor favorit – men vill du vara extra trendig kan du gärna satsa på en piggare nyans. Somliga förespråkar Grodan Kermit-grönt, andra säger Nintendo-grönt. Valet är ditt, men det ska vara en grön nyans som poppar. Eller varför inte satsa på smaragdgrönt? Det är dessutom en av årets lyckofärger enligt den kinesiska astrologin.

Gult är heller inte fult

Solgult, lejongult eller kanske en mer pastellig nyans? Gult hänger kvar som en färgfavorit även i år. Ett utmärkt val för dig som vill föra in en gladare känsla i hemmet, men gult också en mångsidig kulör som kan skapa många olika känslor. Varmt och ombonat, eller svalt och elegant – allt beror på vilken nyans du väljer.

Toner av jord och lera

Naturligtvis finns det alternativ för dig som uppskattar en mer jordnära färgskala. Här inspireras vi av djupa skogar, sten, jord och lera. Lugna och naturnära nyanser som trivs fint ihop med mörka träslag, 1970-tals keramik och varför inte en lurvig ryamatta?

Men bli inte för beige

Även om beige är en trivsam kulör kan till exempel ett vardagsrum med beige matta, beige soffa och matchande kuddar och filtar bli väldigt – ja, beige. Eller rätt platt, för att tala klarspråk. Bryt upp med textil i andra toner, och kanske ett snyggt soffbord i mörkt trä? Helheten blir så mycket bättre när något får sticka ut.

Hur målar vi, då?

När det gäller hur vi använder färg i våra hem ser vi dels en stark trend i att måla hela rum, inklusive taket, i en och samma kulör. Men allra trendigast är kanske att jobba med flera olika kulörer och nyanser på väggar, tak och lister för att skapa en lika personlig som genomtänkt helhet. För kom ihåg: det är kul med kulör.

Marie Jarl Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.