Beställ katalog
  • Kundreportage
  • Tomter

Så hittade kunderna sina tomter

Att hitta rätt tomt är a och o. Det kan vara svårt att se ett tomt fält eller en sluttning bli ditt framtida hem men när du planerar att bygga hus måste du oftast tänka utefter din tomt. Det är bergigt, soltimmarna ska tas i beaktande och så den stora frågan: Är det här jag vill bo?

Våra tidigare Myresjöhusbloggare har olika erfarenheter kring tomter. Både familjen Åberg Stolt och familjen Biledt tampas med höjdskillnader på sina tomter. Hos familjen Nilsson Gunnarsson gäller det att ta vara på utsikten med ett hus med många stora fönster.

Berätta hur ni hittade er tomt

Familjen Stolt Åberg: Vi bor i en ganska liten stad och utbudet av tomter var nästintill obefintlig vid den tidpunkten som vi bestämde oss för att bygga hus. Vi sökte på nätet och fick upp tre tomter som var till salu, så vi tog bilen och åkte runt och tittade på dem och fastnade direkt för den tomten vi senare bestämde oss för.

Familjen Biledt: Vi började med att sätta upp en kravbild för tomten: nära kommunikationer, max 50 minuter till jobbet, nära sjö & skog samt i en del av stan som vi redan tyckte om på grund av naturen och ”känslan”. När kravbilden sedan var klar så åkte vi helt sonika runt med bilen i de villaområden och kikade efter tomma ytor och tomter och undersökte området mer i detalj. I vårt fall så fann vi tomten, som vid det tillfället redan var såld. Spola fram tiden två år och samma tomt dyker upp för försäljning, vi slog till direkt. 

Familjen Nilsson Gunnarsson: Först letade vi runt i skogarna här omkring som Elins pappa äger, men hittade inget som kändes helt rätt! Till slut frågade vi en annan markägare om att få köpa en tomt vi absolut inte trodde var till salu, men så fick vi köpa direkt! Vi hade verkligen tur. Just nu växer ganska mycket skog bakom tomten men vi har blivit lovade att få ta mer, vilket känns kul eftersom vi har en väldigt fin utsikt där.

Vad gjorde att ni valde att bygga ert hus just där?

Familjen Stolt Åberg: Utsikten framförallt. Att tomten ligger nära till både stadskärnan, skolan och vår badsjö är bara ett stort plus.

Familjen Biledt: Vi har valt att bygga i är ett väldigt mysigt, uppvuxet villaområde, beläget på en udde vid en sjö. Området i sig är ganska kuperat så villorna står inte uppradade på samma nivå, utan de ligger lite huller om buller i olika höjder. Så det var definitivt ”känslan” i området samt läget; nära kommunikationer, inte långt från där vi redan bor, skog och sjö alldeles inpå knuten samt ett naturreservat på andra sidan sjön. Tomten är dessutom ganska kuperad, vilket många kanske ser som ett stort minus, vi ser det tvärtom som att det blir ganska mysigt då det blir olika naturliga sektioner på tomten, där man kan ha en utsiktsplats längst uppe på berget, gräsmatta på den plana delen samt buskage och annat i slänten.

Familjen Nilsson Gunnarsson: Det som gjorde att vi verkligen ville bygga utanför Vimmerby var naturen, den är magisk! Att få vakna upp och blicka ut över ängar där det kryllar av betande kor är väl inte annat än fantastiskt. Vi älskar det och det passar verkligen oss. Vi skymtar även sjön en bit bort på hösten och alla färger då är otroliga. Det är livskvalité tycker vi.

Fanns det några utmaningar med tomten?

Familjen Stolt Åberg: Tomten sluttar en del, det skiljer två meter från tomtens bak- till framsida, så vi har beslutat oss för att höja tomten baktill så att vi får en plan mark. Sen har tomten tidigare börjat bebyggas med en källarvåning men de ägarna hann inte så långt. Tomten såldes, kommunen köpte tillbaka den, rev det påbörjade bygget och fyllde igen utgrävningen. Nu måste vi anlita någon för att ta reda på vad de fyllt igen utgrävningen med.

Familjen Biledt: Många! Tomten är kuperad, och har cirka 6 meter i höjdskillnad från lägsta punkten till högsta punkten, lyckligtvis finns det en 20 meters relativt plan del i mitten på tomten, där man naturligt placerar ett hus. Det stora kruxet var att hitta ett hus som fick plats på ytan då tomten är långsmal och vi max fick bygga 8.5 meter brett. Samt att vi har ett litet problem med placering av framtida garage då den byggnaden kommer trängas lite med en stor ek som vi självfallet vill behålla.

Familjen Nilsson Gunnarsson: Vi har verkligen haft tur med vår tomt, vi hittade max fyra eller fem stora stenar under matjorden och sedan är det bara sand, helt perfekt! Såklart känns planeringen av trädgård i höst lite knepigt men vi hoppas på att få till en mysig plats att umgås på.

Var det något ni fick ta i beräkning när ni ritade upp hur huset skulle byggas på er tomt?

Familjen Stolt Åberg: Tomten hade byggrestriktioner: det fick bara byggas ett 1-planshus med maxhöjd på 4.2 meter, endast en femtedel av tomten får bebyggas och bara i framkant. Så det var mycket att ha med i beräkningarna när vi letade efter rätt hus.

Familjen Biledt: Eftersom tomten är långsmal var huset tvunget att vara av rektangulär form, där bakre långsidan ligger i syd- och sydväst-läge och således dränks av sol. Vi ville därmed hitta ett hus med mycket ljusinsläpp åt det hållet. Den långsmala tomten gör att vi inte riktigt landat i exakt var altanerna skall placeras och hur stora de ska vara. Utöver det är tomten bergig så när vi gick igenom den med markentreprenören kom vi fram till att det var bättre att höja upp marken med 0.5 meter för att undgå att behöva spränga bort en bergklack. 

Familjen Nilsson Gunnarsson: Vår placering av huset kändes väldigt lätt att avgöra, vår säljare var proffsig och hjälpte oss så bra. Det var en självklarhet att ha det öppna vardagsrummet med mååånga stora fönster ut mot dalens fina utsikt. Där kommer vi även ha en stor altan med pool så småningom.

Här finns tomten du letar efter

En av Sveriges största tomtbanker

Hitta tomter & bostäder

I vår tomtbank kan du hitta tomter till salu över hela landet. Förutom villor bygger vi även bostadsrätter och äganderätter i form av radhus, kedjehus, parhus och flerbostadshus. Kanske har vi ditt nya hem?

Upptäck våra tomter och bostäder
Per Andersson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.