Beställ katalog
  • Kundreportage

Familjens hus brann ner – Ekdunge blev deras nya hem

Familjen Karlsson som består av Anna, Boris och deras två barn förlorade sitt hem – en gammal mangårdsbyggnad i Moshult- i en brand förra året. Alla i familjen klarade sig men många minnen försvann i lågorna.

En fredag i mitten av april fick Anna ett chockerande samtal på jobbet, deras hus stod i brand.

– När vi kom fram till huset var det helt övertänt, berättar Anna. Ingenting från gården gick att rädda. Vilket gjorde oss otroligt ledsna då vi sparat mycket gammalt arvegods såsom möbler, tavlor och gamla dokument från slutet av 1600-talet. Alla minnen gick förlorade, fortsätter Anna.

Mitt i allt kaos förstod familjen att desto fortare de fann ett nytt hus att bygga som påminde om det gamla, skulle de ha ett hem igen. Även om det kändes väldigt tufft.

– Vi tittade runt bland olika husleverantörer men vårt försäkringsbolag rekommenderade då Myresjöhus och deras systerbolag SmålandsVillan, så vi besökte deras kontor i Kalmar bara några veckor efter branden, berättar Anna.

Fotograf: Robin Berglund 

Ett hus som passar i gårdsmiljö

Familjen ville ha ett hus som kunde efterlikna deras gård och som passade in i den lantliga omgivningen.

– Vi förstod att hos Myresjöhus kunde vi anpassa ett hus efter våra önskemål. Först var vi inne på att bygga ett hus i New England- stil men vi blev väldigt inspirerade av planlösningen i Ekdunge. Inte minst av att den husmodellen hämtade delar från gamla prästgårdar med detaljer från slutet av 1700-talet. Nu i efterhand känner vi att vi verkligen valde rätt hus för vår gård, allt passar in så bra, både exteriört, interiört och inredningsmässigt, säger Anna.

En månad efter branden bestämde sig familjen för att bygga ett Ekdunge. I juni 2017 var dem klara med alla val och i december var grunden färdig. 

– I januari 2018 började arbetet med huset och i juni flyttade vi in, så allt gick väldigt snabbt. Under hela byggtiden fick vi möjligheten att bo i en villavagn på gården vilket vi är väldigt tacksamma för, säger Anna. Vi är väldigt glada över att Myresjöhus gjorde allt för att skynda på processen med vårt husbygge och dem fick många samtal från oss under byggtiden. De fanns till hands när vi behövde dem, fortsätter hon.

Känslan av ett nytt hem

Ofta väljer familjer själva att bygga nytt hus för att byta bort sitt gamla boende. I detta fall hade familjen Karlsson inget val och det kunde bli en jobbig upplevelse att flytta in i ett nytt hem.

– Vi trivs väldigt bra i vårt nya hus, först kändes det märkligt men nu har vi bott in oss och allt har blivit mycket bättre än vad vi trodde från start. Släktingar har även skrapat ihop lite mindre saker de fått från den tidigare gården som fått flytta in i det nya huset, berättar Anna. Nästa projekt är att bygga till ett uterum, inreda vårt bibliotek och göra iordning vår gårdsbutik där jag ska sälja mina lammskinn, berättar Anna.

Fotograf: Robin Berglund 

Hans-Olov Larsson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.