Energitips

Tips som du kan använda för att spara energi i ditt hus.

PRODUCERA EGEN EL OCH SÄLJ ÖVERSKOTTET

Att producera egen solel från solceller är fantastiskt, med solceller på taket blir du mikroproducent av grön el och bidrar till en bättre miljö samtidigt som du gör en bra investering. Förutom att du gör en miljöinsats när du närproducerar förnybar energi utan några utsläpp, slipper du oroa dig för det stigande elpriset.

Priset på solceller har sjunkit drastiskt de senaste åren. Tack vare ökad efterfrågan på världsmarknaden har produktionen av paneler med solceller rationaliserats och kostnaden på solcellspaket har sjunkit till en helt annan nivå än tidigare, det har blivit riktigt intressant även för den svenska marknaden.

Solel från solceller ger alltid ett betydande tillskott oavsett vilken uppvärmning du redan har. Med ett 3 kW paket på taket, som täcker knappt 16,5 m² producerar du ca 3000 kWh el/år.

Byt till lågenergilampor

Belysningen i en genomsnittsvilla drar ca 1240 kWh/år. Det är ca 20 % av det totala behovet av hushållsel. Du kan spara ca 500 kWh/år genom att byta ut tio av de glödlampor som lyser längst tid mot lågenergilampor eller kompaktlysrör. Dessutom håller de 5-10 ggr längre tid. En lågenergilampa på 11 W ger lika mycket ljus som en glödlampa på 60 W.

Använd snålspolande kranar och duscharmaturer

..och täta droppande kranar. Snålspolande kranar kan halvera varmvattenförbrukningen. En droppande kran kan förbruka energi motsvarande 1000 kronor.

Stäng av elektronik med huvudströmbrytaren

Stäng av TV:n och datorn med strömbrytaren och dra ur batteriladdaren när den inte används. Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytare stjäl energi när de står i standby-läge, använd grendosor med avstängning.

Sänk temperaturen

Varje grad motsvarar ca 5 % av värmeanvändningen. 20°C är perfekt i vardagsrummet – många har mycket mer.

Läs våra fördjupande artiklar

Tips från vår leverantör Nibe

Vilken värmelösning är rätt för ditt hus?

Vi tog ett samtal med Richard Carlholmer på Myresjöhus VVV-leverantör NIBE Energy Systems, för att ta reda på vilken värmelösning som är rätt för ditt hus.

Läs hela artikeln

Läs våra fördjupande artiklar

Bra investering för ditt hus

Installera solceller och slipp oron för elpriser

Trodde du att du visste allt om hur solenergi för hemmabruk fungerar? Tänk om. På bara några år har det mesta förändrats, och det finns pengar att tjäna.

Läs hela artikeln

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?