Husfinansiering - Vad behöver du tänka på?

Vi har pratat med Erik Eckerström från Nordea som ger oss sin syn på husmarknaden och tipsar om vad du behöver tänka på gällande finansieringen.

Drömmen om ett eget hus

Boendet är kanske en av de viktigaste pusselbitarna i livet. Det är här som grillkvällar och fester anordnas, det är här som fredagsmyset händer och kanske är det här som barnen tar sina första steg. Oavsett om det är ett hus på landet eller i ett stadsnära villakvarter är det något speciellt med att bygga ett hem efter sina egna drömmar.

Men för många kan vägen till villalivet verka snårigt. Marknaden skruvar på sig - köpläge skriker någon, sitt still i båten säger någon annan. Har jag ens råd att bygga nytt hus kanske du tänker? Det kan vara svårt att veta vad som stämmer. Vi har pratat med Erik Eckerström, Vice Regionchef, på Nordea för att bringa lite klarhet i det hela.

Erik menar att man i nuläget inte ska vara orolig för att investera i sitt egna boende.

Det märks en viss avvaktan på marknaden men det kan finnas något sunt i det. Som säljare kanske man inte ska förvänta sig att värdet på ens bostad ska öka med 10-20% om året. Min uppfattning är att man inte ska vara orolig för att investera i sitt eget boende. Jag tycker man ska hitta en prislapp som man känner att man har råd med över tid.

När du funderar på att bygga hus är det kanske till en början frågor såsom färgval, val av planlösning och tomtens läge som känns mest inspirerande. Det är dock en bra idé att även börja fundera på finansieringen tidigt i processen, säger Erik Eckerström.

På Nordea har vi specialister på nyproduktion som tar hänsyn till helheten för att ge tips och råd. Att bygga hus är en av de största affärerna man gör som privatperson och då är det tryggt att kunna prata med en rådgivare som har erfarenhet inom området. Därför är det bra att så tidigt i processen som möjligt ta kontakt med oss.

När du väl har flyttat in i ditt nya boende tycker Erik att det finns ett par saker att tänka på - förutom att njuta av ditt nybyggda hus såklart.

Rusta för att hantera en högre räntekostnad i framtiden genom att spara motsvarande en räntehöjning på två procent. Tänk även på att säkerställa att ni kan bo kvar i huset även om det oförutsedda händer, exempelvis om man tappar inkomst under en period på grund av arbetslöshet eller sjukdom.

Och slutligen, hur går det till att få ett huslån? Och har vem som helst möjlighet att bli godkänd för ett?

Först görs en kalkyl för att ta reda på hur mycket man kan låna givet sin ekonomiska situation. Banken ger därefter ut ett lånelöfte, vilket är en garant för att man har möjlighet att låna det som krävs för att ha råd med huset. Jag skulle säga att i princip alla som har en normal inkomst har möjlighet att låna till ett hus. Det som vi märker kan vara utmanande är den egna insatsen som bör vara 15% av priset på huset.

Gör en kalkyl!

Om du går i husbyggartankar kan det vara en bra idé att göra en kalkyl på Nordeas hemsida för att se vad det kostar att låna pengar till ett hus. Jämför gärna med din nuvarande boendekostnad! Om du har frågor eller vill komma i kontakt med Nordea för att diskutera husfinansiering kan du kontakta Nordea direkt på myresjohus@nordea.se.

8 anledningar att bygga nytt hus

Oavsett anledning till att byta boende dyker den ständiga frågan upp - begagnat eller nyproduktion? Här listar vi 8 fördelar som finns med att bygga eget hus.

Läs hela artikeln här

Det här innebär det stärkta amorteringskravet för dig

2018 infördes en skärpning av amorteringskraven i Sverige. Det innebär att personer som lånar över 4,5 gånger sin årsinkomst kommer behöva amortera mer av sitt bolån.

Läs hela artikeln här

Katalogen skickas kostnadsfritt hem till dig inom några dagar

Beställ katalog från Myresjöhus