Beställ katalog
  • Kundreportage

Den lantliga fasaden fick en karaktäristisk interiör

Familjen Burman Rizkalla var trötta på att kompromissa med planlösningar som inte passade deras behov. De beslutade sig för att skapa sitt eget drömhem. Ett Myresjöhus där man inte snålade på kvadratmetrarna, med traditionell fasad och en modern insida med genomgående inredningsstil.

Många flyttar runt mellan olika lägenheter och hus innan de hittar det hem som känns rätt för dem. Det kan vara svårt att hitta rätt storlek eller läge. För Stina Burman och Daney Rizkalla handlade det till en början om planlösningen.

– Vi har flyttat och renoverat en hel del tillsammans genom åren och alltid behövt kompromissa med något. En lägenhet som har ett stort sovrum har istället ett badrum som är för litet för att ha badkar. Eller ett hus med mysiga rum men med för små sällskapsytor. Det var nog då vi kom fram till att bygga hus var det ultimata valet för oss för att få allt vi önskade, berättar Stina.

Kärlek vid första ögonkastet

Sen tidigare visste Stina och Daney att de ville bo utanför Uppsala med sina två döttrar Ebba och Thea. De hade valt ut ett ungefärligt område, men att hitta en tomt tog lång tid. När den till slut dök upp var det kärlek vid första ögonkastet. En stor tomt med vacker utsikt och begränsad insyn belägen i närheten av deras vardagsliv men ändå med lantligt läge. Nu återstod bara huset.

-Vi kollade runt mellan olika husleverantörer men Myresjöhus lät oss utforma och ändra utefter våra behov. Vi ritade om och ändrade många gånger och det var aldrig ett problem. Vi fick väldigt genuin hjälp och vår säljare var alltid intresserad av att få fram precis det vi ville ha, säger Daney.

På deras tomt står idag ett ståtligt, ljusgrått 2-planshus med stora fönsterpartier. I slutändan valde paret fasaden från en husmodell med planlösningen från en annan.

– Det blev ett Hudson på utsidan för vi ville ha en lantlig fasad som passar in i vårt område men som ändå ser modernt ut. Sen blev vi väldigt förtjusta i husmodellen Sala som vi fick se genom en privat visning hos en familj i Knivsta. Så Sala blev inspirationen till vår insida. Vi har dock valt att ändra om en del och göra större, säger Stina.

Ett hus med karaktär

I familjens hus kan man enkelt se att det finns en tanke när det kommer till husets karaktäristiska drag som skapar rymd och ljus.

– Stora fönsterpartier var ett måste. Då kan man öppna upp ordentligt till altanen och umgås inifrån och ut. Sen är ryggåstaket en central del i vårt hus. Det binder ihop nedre och övre våningen. Vi har även valt att förlänga den öppna delen mellan våningarna för att kunna ha en maffig sällskapsyta med 6 meters takhöjd, berättar Daney.

– Vi var ganska enade om färgval och materialval redan innan vi fick tillträde till huset. Vi har en ganska avskalad och neutral stil med jordnära, varma toner. Det var viktigt för oss att insidan skulle vara mer modern än utsidan. När vi flyttade från vårt tidigare hus som var en ”mellanlandning” innan vårt husbygge så var det så skönt att äntligen få välja ut möbler och inredning till ett permanent hem. Vi var och är rörande överens om att vårt hem är till för att umgås i och vi ville ha en välkomnande och vuxen sällskapsmiljö, säger Stina.

Från ständiga kompromisser i deras tidigare hem fick de nycklarna till ett hem som de skapat själva och satt sin egen prägel på.

– Det var som en dröm. Det har varit det bästa med att bygga nytt: att slippa riva bort gammal tapet eller fula plastmattor och få utforma allt precis som man själv vill ha det. Vi var så stolta och glada att ha valt varenda centimeter av vårt hem och vi kunde inte vara mer nöjda. Alla timmar av ändringar och hårt jobb var så värt det, tycker Daney.

Tips till andra husbyggare

  • Snåla inte på kvadratmetrarna! Vi har bytt upp oss till dubbel storlek men använder varje liten vrå av vårt hus. 
  • Lägg fokus och pengar på sådant som är svårt att ändra på i efterhand, exempelvis fönster och värmesystem.
  • Hitta saker som gör ert hus speciellt och karaktäristiskt så som ryggåstak eller en sällskapsdel med hög takhöjd.

Skriv gärna ett förslag på när du vill träffas så återkommer vi för att bekräfta en tid

Boka möte med Myresjöhus

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.