Beställ katalog
  • Kundreportage

VR gav liv åt drömhuset

Den sista luckan öppnas innan julen stundas. Bakom luckan finns Sofia Hörnberg och Peter Forsbergs drömhus: Myresjöhus Nymåne. Men ännu har ingen byggt den nya husmodellen. Som tur var kunde familjen ändå kliva in i ett Nymåne… i VR!

I en lägenhet i Umeå bor Sofia, Peter och 3-åriga Emmy. Mitt bland stadens gator och i lägenheten som känns allt mindre har familjens husdrömmar växt de senaste åren.

– Vi har letat efter hus, man vill ha sin egen gräsmatta och speciellt nu med Emmy blir det mer uppenbart att man vill ha en egen trädgård. Att man kan öppna altandörren och springa ut och leka, berättar Sofia och det dröjer inte länge innan man hör Emmy som frågar om hon får öppna balkongdörren i bakgrunden.

Först vände Sofia och Peter sig till begagnatmarknaden men de hittade ingenting som matchade deras behov. När Sofia var i 18-årsåldern fick hon diagnosen MS, multipel skleros. En sjukdom i det centrala nervsystemet som gör att hon har svårigheter att gå. Därför var det extra viktigt att deras drömhus skulle uppfylla deras krav.

– Vi tittade på begagnat och ville ha en 1-plansvilla med öppna ytor. Några trappor var det inte tal om, vi måste ändå tänka handikappvänligt. Men att hitta ett 1-planshus utan källare, det växer inte på träd. Det blev att bygga nytt, då får vi det exakt som vi vill ha det, säger hon.

En jul utöver det vanliga

Säljaren Anna Hörnfeldt hade Sofia och Peter stött på sen tidigare då flera av deras bekanta redan hade byggt Myresjöhus. Och länge var tanken att det var husmodellen Polstjärna som skulle bli familjens nya hem.

– Vi hade ett Polstjärna i huvudet ganska länge. Fram tills julen 2019 när Myresjöhus skulle avslöja sin nya husmodell med en lucköppning dagen innan julafton. Vi hade tänkt Polstjärna, sen kom lucköppningen, luckan öppnades och där var vårt absoluta drömhus Nymåne! Det kunde inte bli bättre jultider, säger Sofia och låter entusiastisk när hon berättar om händelsen.

Trots att de var övertygade om att Nymåne uppfyllde alla deras husönskningar insåg de att ingen hunnit bygga den nya husmodellen och därmed kunde de inte besöka huset.

– Vi såg en video på Myresjöhus Instagram där man gick runt i huset. Då frågade vi Anna, eller om det var Anna som frågade oss, om att testa VR-utrustningen, berättar hon.

Ett drömhus i VR

Myresjöhus VR gör det möjligt att besöka de husmodeller vi har tillgängliga i en VR-miljö. Med hjälp av VR-glasögon och handkontroller kan du upptäcka huset inifrån och ut. När paret Hörnberg Forsberg satte på sig VR-glasögonen blev de om möjligt ännu mer övertygade om sitt drömhus. Att använda utrustningen var enkelt och de kunde kliva in i huset, se den öppna planlösningen, storleken på rummen och få smyga runt i varenda vrå.

– Jag tycker inte det har någon betydelse att det inte är ett riktigt fysiskt hus för det är så väldigt detaljerat i VR att det är som att man är i huset, fastän man inte är det, säger Sofia och skrattar.

Hon minns att det kändes speciellt att få se huset ur olika vinklar och berättar skämtsamt att hennes man hade kunnat vandra runt i VR-miljön hela dagen.

– När man väl har hittat sitt drömhus vill man ju inte gå därifrån, säger Peter.

Snart kommer deras drömhus vara på plats i Umeå. De väntar med spänning på att se hur huset från VR-visningen ska bli till deras egen Nymåne med vit panel, mörkgråa fönster och svart tak. Invändigt blir det gråa väggar och de är riktigt nöjda med valet av ett mörkgrått kök.

– Jag tycker inte att det känns konstigt att vi inte sett huset i verkligheten för det känns som man har gjort det ändå. Man fick en så tydlig bild. Det var så häftigt att se den lilla utedelen under tak och tänka att man kan sitta där under. Eller att stå i köket, vid köksön, och tänka att man kommer laga mat vid spisen och titta ut genom fönsterna till baksidan eller in i vardagsrummet, säger Sofia och drömmer sig bort.

Sofia & Peters VR-tips:

Sofia: Till de som ska bygga hus och funderar på att gå på en VR-visning: Gör det! Jag tyckte det var klockrent, så verklighetstroget. Dessutom tycker jag att det kan vara bättre än en vanlig visning. På en visningshelg går du runt och kollar inte så noga. Här blir du helt inne i din egen lilla värld.

Peter: Det var lätt att lära sig och enkelt att använda.

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.