En färgsättning ton-i-ton handlar om att jobba med kulörer i samma ton, men att välja olika nyanser. Alltså att kombinera färger som tillhör samma familj, men som är lite ljusare, lite mörkare – eller helt enkelt mer eller mindre färgstarka. Genom att jobba på detta sätt får du automatiskt ett harmoniskt uttryck som upplevs som elegant och genomtänkt. Vilken kulör du väljer att utgå ifrån beror förstås på vad du själv gillar – men varför inte börja med att leta inspiration bland årets färgtrender?
Hur ser man då vilka kulörer som hör ihop på detta vis? Ja, förutom med blotta ögat kan du ta hjälp av NCS-koderna. NCS står för Natural Colour System, ett färgsystem som hjälper oss att kommunicera färger med varandra. Varje specifik kulör får sin egen NCS-kod som bygger på hur de är släkt med elementärfärgerna gult (Y), röttt (R), blått (B), grönt (G), svart (S) och vitt (W). De två första siffrorna beskriver svartheten på färgen, de två följande siffrorna beskriver färgstyrkan – dessa två berättar alltså tillsammans om färgens nyans. Det andra ledet beskriver sedan hur stor likhet kulören har med sina elementärfärger, i procent. Det finns även kulörer som bara liknar svart eller vitt, dessa kallas neutralt grå och slutar med -N i sin NCS-beteckning.
NCS-systemet har också två smarta hjälpmedel att bjuda på: färgcirkeln och färgtriangeln. Har du tillgång till dem kan du först titta på färgcirkeln, och välja en färg du gillar. Sedan går du vidare in i färgtriangeln som tillhör den, och väljer dina nyanser. Så länge du håller dig inom triangeln kan du använda alla nyanser som ingår i den. Färgtillverkarna har också egna system som fungerar på liknande sätt, till exempel här hos Nordsjö.
Inredarnas bästa knep för att lyckas med att färgsätta ton-i ton är att välja ljusa toner på de större ytorna, och sedan jobba med mörkare och mörkare nyanser ju mindre detaljerna blir. Mörka detaljer hjälper nämligen till med att förankra helheten. Att bara jobba med ljusa nyanser ger lätt ett lite platt uttryck. Vill du hellre bara jobba med mörka nyanser? Då är det smart att balansera upp uttrycket med mönster och struktur i inredningens detaljer. Ett annat bra tips är att leka med olika glans på kulörerna, att till exempel låta en mattare väggkulör mötas av en mer glansig kulör på dörr och foder. Naturligtvis ton-i-ton.
Oavsett om du ska färgsätta husets fasad eller valfritt rum inuti huset: tänk på att ljuset har stor påverkan på hur vi uppfattar färgerna. Inomhus behöver du fundera över rummets ljusinsläpp – varifrån kommer ljuset? Ett norrläge ger kallare ljus, i söderläge varmare ljus – och så vidare. Så: glöm inte att provmåla. Bland våra inspirationsartiklar hittar du ännu mer tips, både när det gäller kulörval och själva målningsarbetet. Lycka till nu!