Beställ katalog
  • Tillval

Parkettgolv som matchar stilen: så väljer du

Ljust eller mörkt? 1-stavs eller 3-stavs? Vilket parkettgolv du väljer gör mycket för helhetsintrycket i ditt hus. Men vad ska man tänka på när man väljer? Här kommer några bra tips.

Parkettgolv ger många möjligheter

Att välja golv till ditt hus är ett viktigt val, inte minst för känslan och stilen du vill uppnå. Och när du bygger ett Myresjöhus är möjligheterna som vanligt många. Redan i utgångsstandard kan du välja mellan två vackra ekgolv från Kährs, träfärgat eller vitpigmenterat – båda mattlackade – och som tillval har du ännu fler valmöjligheter. Vilket du än väljer får du ett vackert och lättskött parkettgolv med en härlig träkänsla.

Mörkt eller ljust parkettgolv?

Vilken nyans du väljer är såklart en smaksak. Ljusa golv gör att rummet upplevs luftigare, medan mörka golv ger rummet en mer grundad känsla. Mörka golv kan dock kräva lite mörka detaljer i inredningen för balansens skull. Sedan finns det även en praktiskt aspekt på det hela. Smuts och slitage syns tydligast på riktigt ljusa, eller väldigt mörka golv. Ur smutssynpunkt är gråtonade golv rätt så oslagbart.

Golvets mönster och ytbehandling

Även golvets mönster påverkar känslan i rummet. Ett 1-stavigt parkettgolv ger ett lugnt uttryck, medan ett 3-stavigt golv ger mer liv. Och ett 2-stavigt golv hamnar såklart lite mittemellan. Eller varför inte satsa på ett snyggt mönster som ger rummet extra karaktär? Olika slags lack gör också sitt för känslan. En matt lack liknar oljat trä men är betydligt mer lättskött – och en ultramatt lack har en i princip osynlig skyddande yta som ger känslan av obehandlat trä.

Parkettgolv till lantlig stil

Vilket parkettgolv du väljer till just din lantliga stil beror förstås på hur din lantliga stil ser ut. Men en lite mer rustik ekparkett är aldrig fel. Ett 1-stavigt golv med ultramatt lack ger till exempel en fin känsla av plankgolv – men du slipper besväret med att såpskura.

Parkettgolv till sekelskiftesstil

Sekelskiftesstilen sitter ju till stor del i detaljerna, så varför inte satsa på ett elegant parkettgolv i holländskt mönster här? Vill du ha ett lite renare uttryck är ett 1-stavigt ekgolv också ett klassiskt val.

Parkettgolv till New England-stil

Till den mer klassiska tolkningen av stilen passar ett mörkare golv perfekt – men du kan också välja ett något ljusare golv för en mer skandinavisk touch. Tänk känslan av ett hus vid havet, så är du hemma.

Parkettgolv till industriell stil

Grått är ju ett av den industriella stilens signum, så här passar förstås en gråtonad parkett alldeles utmärkt. Vill du ge ditt industriella hem en lite varmare känsla? Titta då på en lite mer rustik ekparkett, eller våga dig på ett mörkare golv.

Parkettgolv till modern stil

Till den moderna stilen passar många olika parkettgolv. Men ett säkert kort är alltid att inspireras av det skandinaviska uttrycket och välja en ljus parkett som ger ditt hem en härligt luftig känsla.

 

Helen Hedlund Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.