Huset

Hur väljer man hus i djungeln av modeller

Med tanke på att vi är en småbarnsfamilj med två barn och familjer från andra delar av Sverige, så är vi ute efter en villa med minst 4 sovrum (ett sovrum till vardera barn, ett till oss föräldrar samt ett gästrum/arbetsrum) och gärna två vardagsrum så man kan låta ungarna gå bananas i ett av de medan man själv kopplar av i det andra. 
 
Med tanke på tomtens utformning och detaljplanen som rådde i området, så gällde det att hitta ett hus som var max 8.5m brett och lagom långt så vi kunde få plats med det på tomten och ha kvar lite plan yta på tomten så vi kunde bygga altan samt ha någon slags gräsmatta att gå på/springa efter barnen på osv. 
 
Med tanke på antalet rum vi är ute efter och kraven kring yttre storlek, så är det rätt självklart att det är ett tvåplanshus vi är ute efter. Rent stilmässigt så lutade vi åt New England-stilen och hade egentligen mer eller mindre bestämt oss för det, men efter ett besök ute i Sollentuna där vi kikade in flera av visningshusen så tänkte vi att vi skulle passa på att kolla på ett modernt hus bara för att få känna på det och vara säkra i vårt beslut kring husstil. Vi gick därför på en visning av husmodellen Stångskär, och blev förälskade så fort vi klev in i det öppna rummet som utgör vardagsrum och kök på entrévåningen. Den öppna ytan och det stora vardagsrummet, köket (skafferiet!), ljusinsläppet (alla fönster!!). Resan fortsatte upp till övervåningen och i trappan möts man av det fantastiska stora fönstret som ger ljus i trappor som annars brukar vara ganska mörka och tråkiga/instängda. Övervåningen bjöd på en rymlig hall/vardagsrum, lagomt stort master bedroom med två garderober och fransk balkong, stort badrum samt tre lite mindre sovrum, och även där fönster med massa ljusinsläpp. Vi blev helt enkelt förälskade i huset. 
 
Exteriörbild, som ni ser så är ljusinsläppet något utöver det vanliga tack vare alla fönster. 
 
Öppna ytan på nedervåningen.
 
Panorama där man ser hela nedervåningen från motsatt sida. 
 
Vardagsrum på övervåningen med allt ljusinsläpp.
 
Master bedroom med fransk balkong och mycket ljusinsläpp.
 
Barnrum och badrum uppe. 
 
Som ni ser blir man glad av ljusinsläpp och öppen planlösning.
 
Stångskär varhelt enkelt huset vi ville ha. Nu skulle vi bara se om den gick att bygga enligt detaljplanen - och det gjorde den, om man tog bort balkongen, vilket var en no-brainer. 
 
Utöver borttagningen av balkongen så var vi nöjda med husets utformning när det kom till rum och placering osv, dock så tog vi bort det ”höga vägglivet” på sidan tillförmån för ett vanligt överhängande tak, vi brydde oss helt enkelt inte om det och valde att välja bort det till förmån för andra tillval. Vår planlösning blev alltså att se ut enligt bilden nedan.
Tillval i sig är nästa djungel vi ska ta oss igenom, så vi ägnar nästa inlägg åt vilka tillval vi gjort och varför.  

Om ni inte redan har gjort det - in och följ oss på instagram @vibyggerifallan.