Beställ katalog

Där allting började

Undrar om Albert Johansson visste vad han satte igång? Det lilla företaget som började som Myresjö Ångsåg & Snickerifabrik har nu, nära 100 år senare, levererat över 95.000 hus till platser över hela landet. Men låt oss ta det från början.

Albert satte Myresjö på kartan

1927, samma år som Volvo grundades, startade Myresjösonen Albert Johansson det företag som idag är Myresjöhus. Sedan dess har vi hunnit växa till en av Sveriges ledande hustillverkare som idag är en del av OBOS – en av Nordens största bostadsutvecklare. Tillverkningen, som började med enbart manuell arbetskraft, är idag en högmodern industri – men kvaliteten är fortfarande lika viktig.

Från det allra första huset

Myresjöhus första huskatalog innehöll åtta olika husmodeller, eller snarare fyra – men med alternativen sadeltak eller mansardtak. Det första som byggdes hette Dalbo, ett 1,5-planshus som levererades med häst och vagn till tomten där huset fortfarande står idag. Som alla hus Myresjöhus byggde vid tiden hade Dalbo varken elektricitet, varmvatten eller toalett inomhus. Men köparen, Artur Pettersson från Hjältaryd, var nöjd med sitt nya hem:

”Kan nu meddela, att det hus, typ Dalbo, jag köpt av Eder, har utfallit till min och min familjs belåtenhet. Materialet var förstklassigt och konstruktionen enkel och praktisk. Uppförandet gick på ganska kort tid, tack vare den goda passformen på materialierna. Med dessa erfarenheter kan jag till alla och envar, som ämnar bygga eget hem, på det varmaste rekommendera Myresjöhusen.”

Läs hela historian om Artur!

Via badrum, herrum och världskrig

Under 30-talet hann badrummet göra entré och 40-talet gav i sin tur herrum för cigarrökning. Krigsåren innebar förstås en svår tid, men tack vare hus som gick på export och byggande av baracker till militära förläggningar lyckades företaget hålla sig flytande. Under 50-talet kom byggandet igång igen och husen växte i storlek, i takt med att ekonomin återhämtade sig efter kriget.

Joddlarbalkonger och kriser

Under 60-talet flyttade garagen från källaren till markplan för att göra plats för nymodigheten gillestugor. Med den här tidens byggsystem var husen fortfarande mer låsta i sin form än vad de är idag, men å andra sidan var fyrkantiga hus högsta mode – och Myresjöhus tar hem flera vinster i Allt i Hemmets tävling ”Årets Hus”. 70-talet förde med sig ståtliga joddlarbalkonger, men också en oljekris som ökade intresset för välisolerade hus. Under 80-talet vaknar snickarglädjen och moderiktiga valv visar vägen mot öppnare planlösningar. 80-talet slutar dock med ekonomisk kris och påföljande lågkonjunktur. Men Myresjöhus byggde vidare, under 90-talet kommer det första huset med ryggåstak, och den öppna planlösningen slår igenom.

Nollfelsvision och New England

Under 2000-talet blir livsstil ett begrepp och våra hus delas in i olika stilar. Den marina stilen blir allt mer populär, nyfunkis likaså. Men allt handlar inte om yta. Hållbarhet blir allt viktigare, vi blir kvalitets- och miljöcertifierande enligt ISO – och med kundens trygghet i fokus lanserar vi Nollfelsvisionen. Under 2010-talet producerar allt fler egen energi med solceller på taket, allt fler 2-planshus byggs – och stilen på modet är New England. 2015 blir vi en del av OBOS och får ännu större resurser till vårt förfogande.

Och vidare mot framtiden

Varje hus som ritas, byggs och levereras idag är ett resultat av de år vi har funnits till, och allt vi gått igenom tillsammans. Lärdomarna längs vägen, en skiftande omvärld, teknikutvecklingen och trenderna som har hunnit avlösa varandra under tiden. Vi är väldigt förväntansfulla inför åren vi har framför oss – och alla nya hem som de kommer att innehålla.

Viktor Törnqvist Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.