Köket

Hu vi fick till det perfekta köket i nya huset

Huset som vi har valt är Stångskär och huset i sig har en ganska modern stil med stora fönster och öppna ytor. Därför var det ganska viktigt att få ett hus som både har moderna element samt är lite "husigt", hur man nu kan beskriva det. 

Vårt nuvarande kök

I dagsläget så bor vi i en lägenhet där vi gjorde om hela vårt kök från grunden för lite drygt ett år sen, så vi har med andra ord nyligen byggt ett kök och gått igenom den processen med materialval och allt vad det var. Då byggde vi ett grått IKEA kök med fokus på mycket förvaring, snygga knoppar samt en marmorbänkskiva. Se bilden nedan för att se hur vårt nuvarande kök ser ut. 

I vårt tycke så är det ett ganska rent och stilfullt kök, färgerna går i vitt, grått och svart med plana skåpsluckor och svarta vitvaror (nåväl, kylskåpet är mörkgrått). Vi hade alltså redan satt en färgskala som vi redan gillade och hade i bakhuvudet när vi nu skulle spana in köken från HTH som är Myresjöhus köksleverantör. Att ha helt plana luckor till huset kändes även lite tråkigt då vi som sagt har det i vårt nuvarande kök, och tanken där var att vi la krutet på en marmorbänkskiva som får köket att poppa. Att lägga till en stenbänkskiva till ett mycket större kök i huset var utanför vår budget så vi fick istället fokusera på att få till en bra köksplanering, snygga luckor och bra vitvaror. 

Vitvaror var ett område som vi kände att vi ville lägga lite fokus på, främst då vi i dagsläget har bra och snygga vitvaror i vårt nuvarande kök. När vi byggde det köket så slog vi till med ugn med pyrolys och ångfunktion samt en ugn med mikrofunktion (istället för tvärtom), utöver det blev det så klart en induktionshäll och ett mörkgrått kylskåp som matchade färgpaletten någorlunda. Så för att sammanfatta kravbilden till köket i huset:

 • Snygga luckor! (superspecifikt krav, vi vet)
 • Färgpalett i vitt, grått och svart
 • Knoppar i svart alternativt mässing med bruna läderdetaljer
 • Ugn med ångfunktion och pyrolys
 • Mindre ugn med mikrofunktion och gärna pyrolys
 • 80cm induktionshäll med bra planering
 • Kyl/Frys i matchande stil som övriga vitvaror
 • Snygg blandare med utdragbar pip
 • Fläkt som lutar inåt (så man slipper slå i huvudet när man lagar mat)

Val av köksluckor

HTH har en del helt fantastiska kök, däribland deras nya Nordic Spirit, dock var prisklassen för de luckorna lite i överkant jämfört med vad vi var beredda på att lägga extra på köket. Så efter att ha spanat runt en del i HTH's showroom i Kungens Kurva så kom vi fram till att deras nya köksmodell "Art" hade det vi sökte efter. Den kändes både modern och "husig", och gick väldigt bra i färgpaletten som vi hade valt. Som ni ser på bilden nedan så passar det dessutom väldigt bra med en vanlig vit laminatskiva till. 

Köksplaneringen

Stångskär har en ganska bra köksplanering i vår mening - det finns en lagomt stor köksö där fyra stycken 60cm skåp får plats (två på vardera sida) samt med en överhängande bänkskiva så får man en liten sittdel. Sen finns det även en lång vägg där häll, skåp, diskho och diskmaskin får plats. Där finns även ett fantastiskt stort fönster där man kan insuga morgonsolen. Utöver det så finns det en "vitvaruvägg" där ugnarna och kyl/frys finns samt ett högskåp och några mindre förvaringsskåp. Sist men inte minst - det finns ett stort separat skafferi (!) Bild på visningshusets kök nedan. 

Köket i visningshuset var ganska bra planerat, de nackdelarna vi såg var att det inte var fullhöjd på vitvaruväggen samt att det var lite konstig layout bland storlekarna på skåpen längs "långväggen", tror skåpsstorlekarna var 50cm, 60cm(häll), 60cm, 80cm(ho), 60cm(diskmaskin) samt 40cm. Så lite blandad kompott. Detta var en av sakerna vi ändrade på, vi petade in fler 80 skåp, uppställningen blev istället 60cm, 80cm(häll), 80cm, 80cm(ho), 60cm(diskmaskin), 50cm. Det gjorde så att det såg lite cleanare ut på långväggen samtidigt som vi fick plats med en 80 häll. 

När vi sedan slängde på de luckor och färgen vi ville ha så såg det helt plötsligt lite trevligare ut, vitvarorna i kökssketchen nedan är placeholders. Bild på de riktiga vitvarorna finns längre ned. Den vita öppningen/dörren till vänster i nedre bilden är alltså skafferiet. 

Vitvaror och blandare

Efter att vi hade bestämt oss för kökslayouten ovan så återstod vitvarorna och blandaren. Som nämndes i början av inlägget så var vår kravbild:

 • Ugn med ångfunktion och pyrolys
 • Mindre ugn med mikrofunktion och gärna pyrolys
 • 80cm häll med bra layout
 • Kyl/Frys i samma stil som övriga vitvaror
 • Lutande fläkt
 • Snygg blandare med utdragbar pip så man kan skölja av diskhon.

Kollar man igenom Siemens vitvarukatalog så finner man att man lär hoppa upp på deras Studio line och då iQ700 serien för att uppfylla kraven för ugnarna. Så sagt och gjort landade vi på deras en av deras iQ700 ugn och mikro som uppfyllde våra krav. På bilderna nedan ser ni ugn och mikro vi valde samt kyl/frys i samma stil. Bilden på ugnarna är lite överexponerad, det är svårare än vad man tror att få en bra bild på vitvaror i showrooms...

Blandaren var ett hett diskussionsämne ganska länge här hemma, och det var en av de saker vi beslutade oss för allra sist i huset. Största anledningen var nog för att vi inte var helt sålda på designen/funktionaliteten hos Oras och Grohes blandare. Den blandare en av oss gillade, gillade inte den andra och vice versa. Så det tog ett tag att landa blandarvalet. Till slut bestämde vi oss för en av Oras mer "hi-tech" varianter med sensor och automatisk avstängning av diskmaskinsvattnet samt separat reglage för varm/kall-vatten (en egenskap som egentligen ingen av oss ville ha, men denna design fanns inte utan det om man ville ha sensor och diskmaskinsavstängning). 

Så där då, det blev ett ganska långt inlägg, men köket är ett av de rummen man spenderar mest tid  så det förtjänar sitt utförliga inlägg :)

En sak som vi ännu inte har landat är hur vi ska göra med långväggen, ska man kakla hela eller bara halva? Vi lutar lite åt att kakla hela, men får se vad det kalaset landar på. Och hur gör vi med belysningen? I skrivande stund lutar det åt lampor som hänger ned från taket alternativt en skena i taket. 

För er som inte redan har gjort det - in och följ oss på instagram (@vibyggerifallan) för fler bilder och videosnuttar! 

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.