Stomresning en vacker höstdag

Ett halvårs väntan är äntligen över och huset är redo för montering.

Dagen D var äntligen här. Dagen som alla som bygger hus längtar väldigt länge efter, nämligen dagen då huset kommer och skall resas. Den största oron inför husresningen var självklart huruvida det skulle vara bra väder eller ej. Att resa hus under regn med risk för vattenskador är så klart inget som någon vill vara med om, så därför var vi otroligt lättade när det såg ut som att väderleksrapporten stämde - det var klarblå himmel och runt nollgradigt när vi vaknade, och så skulle det även förbli resten av dagen. Tidigt på morgonen begav vi oss iväg till tomten för att bevaka stomresningen av huset tillsammans med ungarna innan en av de skulle lämnas på förskolan.
 
Första våningsplanet monterades i en rasande takt, det tog totalt ca 1h för byggarna att ha monterat upp samtliga väggar på bottenvåningen. Därefter var det dags för nästa lastbil att lastas av, innehållandes material/virke samt mellanbjälklaget. Det var väl inte riktigt lika spännande att se mellanbjälklaget monteras, men det är klart att det är en viktig del. När sedan mellanbjälklaget låg så var det dags för en snabb lunch innan övervåningens ytterväggar monterades upp och sedan takstolarna. 
 
Byggarna från Dominator bygg körde på väldigt metodiskt och professionellt, det märktes verkligen att det inte var deras första rodeo. När eftermiddagen började närma sig sitt slut så höll de på att lägga de sista skivorna av råsponten på taket, vi frågade då byggledaren ifall de skulle lägga takpappen när råsponten var klar eller om de skulle lägga takpappen nästföljande dag. Enligt väderleksrapporten så lovade nästkommande dag relativt rikligt med regn redan kring lunch, samt minusgrader på morgonen. Byggledaren kände sig säker på vädret och sa att de skulle lägga takpappen nästföljande dag. Men det verkar som att byggledaren sedan överlade med resten av byggarna och tog beslutet att lägga all takpapp på en gång så att huset skulle vara vädertätt utifall regnet skulle komma redan under natten, det tackar och bockar vi för, då kunde vi äntligen pusta ut och sluta oroa oss för ett kommande skyfall som pågår i skrivande stund. 
 
Vill verkligen ge en stor eloge till samtliga inblandade i stomresningen, väldigt metodiskt och professionellt skött av allt ifrån lastbilschaufförerna och kranföraren till snickrarna. 
 
Nu var stomresningen gjord på en dag, nu återstår 5 månader av väntan och fönstertittande innan vi äntligen får tillträda huset 🙂
07.15 restes första väggen, i detta fall kortsidan med det stora köksfönstret.
26 minuter senare var det dags för nästa kortsida att monteras. De stora fönsterpartierna kommer att vara riktade mot vårt fina bergparti. 
Här lyfts väggen med entrédörrarna på plats. 
När byggarna tog en paus vid lastbilsskifte så fick vi gå in och kika. I bild ser ni fönstret till vänster som kommer att hamna framför vårt matbord, med utsikt över äppelträdet precis utanför samt tv-hörnan med kaminen i hörnet och utsikt över berget. 
Runt lunchtid hade mellanbjälklaget fallit på plats.
Monteringen av övervåningen gick också i en rasande takt. På bilden ser ni kortsidan med master bedrooms franska balkong lyftas in. 
Den "tråkiga sidan" av huset som vetter mot vägen. Här har vi planer på att få upp någon slags fasadlampa så att den känns lite mer tilltalande i mörkret. 
Ytterdörren i en fin grå ton. 
Drönarbild på montage av takstolarna
Färdigt resultat efter en lång dag. Kunde inte blivit bättre!
 
Följ oss gärna på instagram där vi publicerar mer bilder och videos från processen - @vibyggerifallan

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.