En altan växer fram...

Något bloggande av altanbygget blev det inte den utlovade helgen... Men bättre sent än aldrig!


Efter att ha skissat på hur altanen skulle se ut under vintern började själva arbetet under Kristi Himmelfärdshelgen. Barnens mormor och "morfar" kom ner från norrbotten och överraskade barnen. Så under helgen fick vi en hel del extra hjälp i byggandet från kära morfar.En glad altanbyggare jobbar med det viktigaste på altanen - underarbetet! Det kräver en hel del tänkande för att allt ska gå ihop i slutändan.Även barnens farmor har kommit för att hjälpa till.


Redan förra hösten bestämde vi oss ungefär i vilken nivå vi ville ha altanen. Så när en markarbetare hjälpte oss förra hösten med finplaneringen av tomten la han, på begäran av oss, ut stenkross 4 meter från husväggen, vägde av och packade den ordentligt med en padda precis i den höjd vi ville ha. På så sätt skulle det bli relativt enkelt att bygga altanen i år. Och det underlättade enormt! Det vi gjorde nu var att köpa stenplattor (40*40*4 cm) och lägga under 170*45-reglarna. Under vissa plattor fick vi lägga lite, men ytterst lite, stenmjöl som vi köpt in ett ton av (men endast behövde använda ca 300 kg), medan vi under någon platta var tvungen att ta bort lite grus/stenkross för att få ett jämnt underlag. Därefter la vi bara trallen (120*28)och vola´ så var det klart! Ja, nästan i alla fall... :-)


Eftersom reglarna var 3,60 meter långa bestämde vi oss för att ha 3,6 m bred altan från de stora vardagsrumsfönstren och från köksdelen. Vid matplatsen är blir det lite bredare (pga husets utseende), så det blev 5,4 m där.


Vi la stenplattor med ett mellanrum av 180 cm. Reglarna lades som en ram som vilade mot stenplattorna. Vid några områden där trycket kommer vara extra stort la vi ut fler stenplattor. Ramen fylldes sedan med reglar med ett centrummått (cc) om 60 cm mellan varje regel. På det sättet vilar några reglar på stenplattor medan andra är fästa med balkskor.


Hela tiden vägdes ram och övriga reglar av så att regelstrukturen hela tiden låg i nivå. Mäta, mäta, mäta, mäta...


Alla reglar är fästa i varandra med vinkeljärn för att få stabilitet i konstruktionen.Det var först när morfar väl var hos oss som han förstod att han hade åtagit sig att hjälpa till med en ca 100 kvm stor altan, han hade trott att den skulle vara betydligt mindre... Han verkade dock ganska snabbt acceptera vår skiss (som om han hade något val...) och jobbade som attan hela helgen.Alvin kämpade också hela helgen, ville vara med varje minut.Även lilla Tyra ville vara med, även om hon mer stjälpte än hjälpte... Bakom Tyra kan man skönja den nyplanterade häcken, bärhäggmispel, som vi planterade ett par veckor tidigare. 115 häckplantor, närmare 20 ton planteringsjord och några knäckta ryggar och handblåsor senare så blev det ganska lyckat. Stenraden som kan skymtas är till för att höja upp planteringsytan, då det löper en bergsrygg strax under markytan där plantorna skulle sättas. För att få tillräckligt djup var vi tvungna att höja ytan, och kunde på så sätt utnyttja några av alla de stenar som vi grävt upp under häckplanteringsprojektet.Vissa gånger krävdes det 3 "karlar" för att få till det.Närmast i bild blir det en "knäck" på altanen om en 45 graders vinkel.Själv satsade jag mest på att toppdressa gräsmattan under tiden. I bakgrunden kan man se att alla reglar är på plats.Alla reglar på plats som sagt.Farmor bland reglarna.


En stor del av trallen har kommit på plats (och vi är bara på dag 4)!Glada snickare!Och vips så var hela altanen klar! Stolt och nöjd make pustar ut (vilket han har all rätt att vara, den blev så bra)! Allt som allt tog det ungefär 2 veckor att bygga den - 2 veckor av idogt byggande på kvällar efter jobbet och på helger, 2 veckor av en klassisk, men riktigt usel könsfördelning på arbetssysslorna i vårt annars hyfsat jämställda hem. Men, utan dessa 2 ojämställda veckor hade vi sannolikt byggt altan än idag...Här har vi även hunnit köpa in ett par röda solstolar och ett matbord med 6 stolar.Bild tagen över balkongdörren vid köket.Detaljbild...


Detaljbild igen...... och igen...Så här nära hamnade altanen en berghäll som vi har på tomten. Tur att reglarna inte var längre, hade blivit lite knöligt att figursåga reglar och trall.Grillhörna.Vår nya matgrupp.När vi väl avslutat altanbygget blev det så dags att tänka på nästa projekt. Vi har bestämt oss för att bygga en stödmur mot gatan för att slippa sluttningen och kunna nyttja en större del av tomten framför entrén. Vår tanke är att bygga en stödmur (ca 1 meter hög) från den stora stenen till höger i rät vinkel mot postlådan och sedan längs med tomten ca 15 meter.Stödmuren skulle bli ungefär härifrån till postlådan. Vi har tagit in några offerter, men har ännu inte bestämt oss för vem vi ska anlita. Alla verkade bra, men alla var rätt dyra. Men det är bara att inse (än en gång); projekt i villor kostar mycket pengar!Ett av våra 3 äppelträd som vi planterat.Stenraden i närbild. Häcken har nu hunnit växa lite.


Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.