Experternas tips för att måla om huset

Husfasaden är hemmets ansikte utåt och precis som vi tar hand om husets inre behöver det yttre både tvättas och målas om. Bodil Gustavsson och Stefan Eriksson är tekniker på Nordsjö och delar med sig av sina tips på hur man bäst tar hand om fasaden.

Rengör fasaden

Under årens gång kan det vara bra att tvätta sin fasad för att hålla orenheter borta.

– Det är svårt att ge generella regler för hur ofta man behöver tvätta, ytornas kondition och vilken miljö huset befinner sig i påverkar mycket. Vi rekommenderar att man tittar över sitt hus varje år och tar bort eventuell påväxt. Ju längre man väntar desto svårare är det att ta bort.

Måla om huset

Om huset även skulle behöva ett nytt lager färg finns det några saker att tänka på och det är bra att planera arbetet så att man är redo med rätt produkter, utrustning och väder!

Grundarbete och rätt produkter

– Det är mycket att tänka på när man ska måla om fasaden. Ett noga utfört grundarbete är viktigt. Tvätta med hustvätt, skrapa bort löst sittande färg och slipa ytorna jämna. Underlaget ska vara rent och torrt innan man kan grundolja extra utsatta ytor. Grundmåla bart trä om fasaden ska täckmålas och färdigstryk med en hållbar toppfärg. Det är viktigt at välja rätt produkter som passar underlaget och tidigare använda produkter, rådfråga med butikspersonalen. Och läs noga igenom hur produkterna ska användas och under vilka förutsättningar man ska måla. Temperatur, fukt och solsken är viktigt.

Utrustning

– För en hög fasad kan det behövas en ställning eller lift, annars en stabil stege som kan förankras i fasaden, upphängningskrok på stegen för en mindre burk färg, förlängningsskaft där man inte når och bra kvalité på penslar i olika storlekar.

Väderleken

– Planera så att allt är på plats och i vilken ordning allt ska utföras. Var flexibel efter väder, man ska inte måla om det är för kallt, om det är risk för regn eller i direkt solljus.

– Tänk på att ytan på en söderfasad slits mer av solens UV-strålar och man kan behöva måla den oftare.

Trendiga kulörer

Det är ingen nyhet att vitt och grått länge toppat listan över de kulörer som folk väljer att ha på sina hus. Även svart och rött är storsäljare. Men trenderna kan komma att ändras.

– Vi behöver en mer varierad palett än så! Vi har nyligen lanserat en ny färgkarta för trähus som innehåller många vackra kulörer som jag hoppas blir framtida bästsäljare. Kanske den gula The Honeymoon, den blåa Dark Dijon eller gröna Silent Orangeri.

–  Likadant är det när det gäller fönster, vitt och grått fungerar till det mesta så det kommer säkert att fortsätta ligga i topp. Men vi har under våren haft anstormning med frågor om kulörer och färgsättning, det finns ett stort intresse för att vårda och försköna.

Påbörja din husresa

Läs alla inlägg på Ett hem för Livet

Ett hem för Livet är Myresjöhus blogg som ska vara en härlig källa till inspiration och information för dig - oavsett var du befinner dig i din husresa.

Här hittar du alla inlägg