Beställ katalog

Bra att veta om byggnadskreditiv

När du ska bygga ett nytt Myresjöhus och kommer in på frågan om finansiering kommer du garanterat i kontakt med termen byggnadskreditiv. Men vad är det? Och hur fungerar det? Låt oss förklara.

Finansieringslösning för husbyggare

Byggnadskreditiv – även kallat byggnadskredit, byggnadslån, bygglån etc. – är en tillfällig finansieringslösning som används för att betala alla större kostnader under tiden som du bygger ditt hus. Man skulle kunna likna det vid ett slags kreditkort, för vanligtvis betalar du bara ränta på pengarna du använder under tiden som bygget pågår. När ditt nya hus sedan är klart görs byggnadskreditivet om till ett vanligt bolån.

Så fungerar ett byggnadskreditiv

När du börjar få fakturor för ditt husbygge betalas de genom att lyfta pengar från ditt byggnadskreditiv. Vissa banker sköter till och med betalningen åt dig, men andra lösningar förekommer också. Räntan kan du ofta välja att betala in löpande, eller betala från kreditivet – men tänk på att beloppet du har att bygga för då minskar. Du behöver inte amortera något under byggtiden, däremot brukar du kunna göra egna insättningar för att minska beloppet du utnyttjat och därmed räntekostnaden. Ofta kan du också vänta med att starta igång kreditivet om du till exempel kan betala handpenning på huset med egna pengar.

Erbjuder alla banker byggnadskreditiv?

Alla banker jobbar inte med byggnadskreditiv, och även om de erbjuder tjänsten kan både smidighet och villkor variera, såväl när det gäller räntekostnader, administrativa avgifter och uppläggningskostnader. Vissa banker tar till exempel även ut en kontraktsränta, vilket innebär att du får betala en viss procent i ränta oavsett hur mycket av pengarna i kreditivet du använt.

Viktigt att välja rätt bank för dig

Det är viktigt att välja en bank som både ger dig bra villkor och har erfarenhet av den här typen av finansieringslösningar. Det är bland annat därför vi på Myresjöhus gärna samarbetar med Nordea. De har också valt ut oss till Nyckelpartner, vilket ger dig som bygger hus med oss chans till extra förmånliga villkor. Hos Nordea får du dessutom möjlighet till amorteringsfrihet de första fem åren med ditt bolån.

Vad krävs för att få ett byggnadskreditiv?

För att banken ska kunna bevilja ditt byggnadskreditiv behöver de bedöma tre saker. Dina ekonomiska förutsättningar, vad ditt husbygge kommer att kosta, och hur mycket ditt hus beräknas vara värt när det står klart. Ofta görs en förhandsvärdering med hjälp av en mäklare, och att din hussäljare ger dig en heltäckande produktionskostnadskalkyl för vad huset kommer att kosta är viktigt för att banken ska ta ett bra beslut. Vanligtvis vill banken även ha kopior på ytterligare handlingar, som entreprenadkontrakt och bygglov/startbesked – fråga din bankkontakt vad som gäller hos dem.

Byggnadskreditiv blir bolån

När ditt hus är slutbesiktat och klart ska byggnadskreditivet bli ett vanligt bolån. Då gäller vanliga bolåneregler, du får med andra ord låna max 85 procent av husets värde, resten ska vara din kontantinsats. För att ta reda på värdet tar du hjälp av en mäklare som gör en slutvärdering, den skickar du sedan till banken tillsammans med de andra dokumenten de önskar – ofta handlar det om besiktningsprotokoll och startbesked från kommunen. Sedan får du förslag på låneupplägg.

Frågor och svar om kreditiv

Att du bara behöver betala ränta på de pengar du använder under tiden som bygget pågår. Du behöver heller inte amortera med byggnadskreditiv.

Kostnaden varierar mellan olika banker, så här behöver du jämföra allt från räntekostnader till uppläggningsavgift och administrativa avgifter. Titta gärna också på hur tjänsten är utformad hos respektive bank, det kan skilja en del i smidighet.

Räntan är ofta något högre än för ett vanligt bolån, ett hus som ännu inte finns erbjuder ju inte samma säkerhet som ett existerande hus. Se därför till att välja en husleverantör som håller vad de lovar kring byggtiden – du vill ju inte behöva betala ränta längre än nödvändigt, eller hur?

Nej, inte alla, men många. Tjänsten kan dock heta olika saker hos olika banker, Byggnadslån, till exempel. Och både villkor och upplägg varierar, så här gäller det att utvärdera noga.

Byggnadskreditivet är en kredit, bolånet är ett lån med ditt hus som säkerhet.

Hans-Olov Larsson Säljare, Myresjöhus

Nyfiken och vill veta mer?

Vad kostar det?

Hör av dig till oss så återkommer vi med en detaljerad kalkyl baserad på vad och vart du vill bygga.

Hur funkar det?

Att bygga hus behöver inte vara så svårt. Låt oss höras eller ses och reda ut just era förutsättningar.

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Boka möte med Myresjöhus

Ange ett datum eller en vecka samt vilken tid på dygnet som passar dig bäst.
Skriv ett meddelande om det är något speciellt du vill nämna redan nu.

Var vill du helst träffas? *

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Förnamn

Efternamn

E-post

Telefonnummer

Tomtinfo

Var vill du helst träffas?

Hur vill du att vi kontaktar dig?

När vill du helst träffas?

Meddelande

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.