10 tips för dig som ska måla om hemma

Få saker kan få ett hem att kännas så nytt som ett nymålat hem. Att måla om inomhus är inte så svårt som många kan tro. Vi har pratat med experterna på Nordsjö, som delar med sig av sina 10 bästa tips.

1. Var förberedd

Få saker är så frustrerande som att behöva avbryta arbetet för att du inser att du har glömt köpa den där penseln du behöver just nu. Det är därför ofta värt besväret att tillbringa några timmar med att samla in det material som du behöver. Se till att ha alla verktyg som du behöver nära till hands, det kommer spara in din tid i slutändan.

2. Kvalitet spelar roll

Välj gärna färg av högre kvalitet. Dina väggar kommer få ett jämnare utseende, vilket framför allt syns i dagsljus. Med en bättre färg klarar du dig oftast med något färre antal strykningar för att slutresultatet ska bli riktigt bra.

3. Riktigt bra penslar

Med bra penslar och rollers får du en jämnare och finare yta, dessutom slipper du plocka material som har släppt från penseln. Ett bonustips är också att direkt investera i en syntetisk 5 centimeter bred pensel av för att måla längs kanterna.

4. Måla kanterna noggrant

Börja med att måla alla kanter i rummet noggrant. Det innebär att hörn, området närmast taket, ovanför golvlister samt runt fönster och dörrar bör målas innan du börjar måla de stora väggytorna. Upprepa det här för varje vägg innan du fortsätter med nästa för att inte målarfärgen ska hinna torka utan istället blanda sig ordentligt.

5. Rolla!

Dina väggar kommer bli absolut jämnast om du använder en roller till att måla de stora ytorna. Investera i en relativt bred mediumroller, gärna 17 centimeter för de stora ytorna. Behöver du måla smala sektioner eller runt element, kan det också vara en god idé att köpa en smalare roller.

Ta bort ludd i rollern innan den första användningen för att förhindra att det fastnar material i de nymålade ytorna. Använd ljummet vatten och tvål för att skölja igenom rollern när du packar upp den första gången.

6. Undvik droppar

Är du orolig för färgdropp från penseln? Doppa undre hälften av din pensel i målarfärgen för att fylla på penseln och knacka sedan mot kanten av färgburken för att bli av med eventuell överflödig färg.

7. Måla med bokstäver

Om du målar ett stort utrymme med en roller kan du börja med att måla ett W på väggen och sedan fylla det med ett M utan att lyfta rollern från väggen. På detta sätt får du ett jämnt slutresultat. 

8. Spara fönster till senare

Oroa dig inte om du får färgstänk på fönstret. Vänta bara tills färgen torkat och avlägsna den med en målarskrapa.

9. Håll penslarna fräscha

Förvara dina penslar och roller i en hink med en fuktig trasa över för att se till att de inte torkar.

10. Rengör under tiden

Ha en ren, fuktig trasa till hands och ta bort eventuella färgstänk direkt. Torka området med en pappershandduk för att ta bort eventuell överflödig färg. Genom att rengöra kontinuerligt blir det mindre städjobb kvar på slutet.

Fortsätt din husresa

Inspireras till ditt drömhem

Läs våra övriga artiklar som är fyllda med inspiration och information för dig - oavsett var du befinner dig i din husresa.

Här hittar du alla inlägg

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.