Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Trender

Chefsarkitekten som utmanar

Ett förutsättningslöst möte fick Frida Andersson att byta riktning i karriären. Från stora projekt med flerbostadshus, till villor här på Myresjöhus. Och även om vår industriella byggprocess kan sätta vissa käppar i hjulet för arkitektens kreativa frihet har hon inte ångrat sig en sekund.

Född kreativ

Skapande och kreativitet är något som följt Frida genom livet. Redan som liten skissade hon planlösningar – och hon fixade hellre med sitt rum än spelade fotboll.

Frida Andersson, chefsarkitekt på Myresjöhus

– Ja, jag målade krukor och sydde kuddar och gardiner – och möblerade om hela tiden. Så småningom blev jag bekantskapskretsens hovleverantör av inredning och stod ut med mitt extrajobb i butik bara för att jag fick ansvara för skyltningen. Tanken på att bli inredare fanns absolut, jag tycker ju det är så kul med färg och form. Men i slutändan lockade arkitektyrket mer.

Det fina med att rita småhus

Efter utbildningen hann Frida samla på sig många års erfarenhet som arkitekt på Skanska. Bland annat jobbade hon med stora lägenhetsprojekt – vilket också hade sin charm. Men någonstans i bakhuvudet fanns hela tiden tanken om att få rita småhus. Och en dag hörde Myresjöhus av sig.

– Det som jag trodde var ett förutsättningslöst möte blev en intervju för rollen som chefsarkitekt – och det kunde jag ju inte tacka nej till. Det är något speciellt med att få jobba mer direkt mot kund, att få förverkliga den största drömmen som många har i livet: den om ett eget hus.

Vad är god arkitektur, egentligen?

Enligt Frida finns det två olika sidor av god arkitektur. Den ena är att ett hus gestaltning ska hålla över tid, här är en klassisk eller stilren form alltid lika gångbart. Den andra är en mer spektakulär formgivning som blir tidlös genom att inte alls vara tidstypisk – och snarare bär ett tydligt signum av arkitekten i fråga. Men de husen spelar ju i en lite annan liga, menar Frida.

– Hos oss på Myresjöhus är gestaltning och funktion lika viktigt. Våra hus ska ha en bra planlösning – men det är klart att utseendet också spelar roll. Det handlar om att hitta balansen mellan vad som efterfrågas idag och vad som blir hållbart tidsmässigt, våra hus ska ju stå i hundra år.

Typiska Frida-hus

Fast även när det gäller småhus har varje duktig arkitekt sitt eget formspråk. I Fridas fall är det husen i modern stil som oftast blir igenkända som hennes. Kanske inte så konstigt, för Frida inspireras gärna av dansk arkitektur och dess enkla och rena uttryck. Det skapar väldigt ljusa och trivsamma hus, säger hon. Så: vilka av sina Myresjöhus är Frida allra mest nöjd med?

– Svårt. Morgondagg bygger på ett hus jag ritade till vår familj, så det är lite speciellt, även om vi sedan köpte ett annat hus istället. Sedan är det jättekul att Nymåne blev en sådan framgång – för så skulle jag själv kunna bo. Jag gillar när kök och vardagsrum får bli två olika rumsligheter som ändå har en bra koppling mellan sig. Fast Rimfrost är ju också väldigt trevligt, även om det har en helt öppen planlösning.

Trender nu och i framtiden

Självklart finns det trender även inom arkitektur, även om de kanske inte skiftar så snabbt som inredningstrenderna. Ladhusen är fortfarande mycket populära, inklusive detaljer som sadeltak och fasader i naturligt grånat trä. Och det mer klassiska uttrycket är ju alltid lika aktuellt. Men vad kommer härnäst?

– Inredningstrenderna går ofta lite före och inspirerar, så kanske är det dags för ett skifte från minimalism till mer av allt även inom arkitekturen? Allt går ju i cykler. Vi ser till exempel mycket organiska former i inredning nu, och rundade eller halvmåneformade fönster börjar smyga sig in i våra hus. Vem vet, kanske är det dags för valven att göra comeback snart, funderar Frida.

Framtida klassiker?

Varje tidsepok har haft sina trendiga husmodeller, och vissa har definitivt klarat tidens tand bättre än andra. Sekelskifteshusen är ett exempel, funkishusen likaså. I framtiden tror Frida att en viss stil kommer att förknippas extra mycket med tidsperioden vi lever i just nu.

– Ja, jag tror att man kommer att tänka på husen i industriell stil som 2020-talshusen. Kommer vi fortfarande gilla dem lika mycket om 40-50 år? Ja, det får vi se.

Utmanar för att utveckla

Jobbet som chefsarkitekt på Myresjöhus är en väldigt bred roll, berättar Frida. Här ryms allt från att ta fram nya husmodeller för varumärket till att rita unika hus speciellt för kunder – men också att skapa moodboards för hur husen ska presenteras, både invändigt och utvändigt.

– Bredden är väldigt rolig! Jag drivs av att få vara med och påverka, att vara delaktig i Myresjöhus utveckling. Men visst kan det vara utmanande att stå upp för det kreativa i den industriella byggprocessen. Ibland får man till exempel slåss för ett fönster. Och ja, jag pushar gränserna – men det är ju viktigt för att vi ska utvecklas som hustillverkare.

Peter Isaksson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.