Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Tomter
  • Trender

Småstadslivet lockar allt fler

I media kan det se ut som det är i storstaden allt händer. Att det är där jobben finns och att det är dit alla vill flytta – men är det verkligen sant? Varje år publicerar SWECO en rapport om hur vi flyttar inom Sverige, och i den senaste upplagan har något stort hänt. Låt oss ta en titt.

Storstäderna tappar attraktionskraft

Förr var trenden solklar: storstadsregionerna och större städer med omnejd lockade allra mest. Men under de senaste åren har något hänt. Nu flyttar allt fler till landsbygdskommuner, mindre städer och tätorter. Pendlingskommuner nära större städer är populära – men också lågpendlingskommuner. Storstäderna verkar alltså ha tappat förmågan att locka till sig nya invånare, till förmån för mindre orter. Och vi är många som flyttar. De senaste åren har antalet flyttar inom Sverige ökat rekordartat.

Det är nya tider nu

Visst var det annorlunda för hundra år sedan, när folk ofta blev kvar på platsen där de växte upp. Men det har ju hänt en hel del med hur vi lever våra liv sedan dess. Sedan internet och fiberuppkoppling kom in i vår vardag kan vi shoppa och roa oss när vi vill – var vi än är. Och under pandemin lärde vi oss att det för väldigt många går alldeles utmärkt att jobba hemifrån. Internet struntar ju fullständigt i var du bor. Fast utanför storstan riskerar du ju att få en naturupplevelse på köpet när du lyfter blicken från skärmen...

Husdrömmar och trädgårdsdrömmar

Pandemin fick oss att tillbringa så mycket mer tid i våra hem, inte minst vi som även fick jobba hemifrån, och undersökningar från bland annat bostadssajten Hemnet visar till exempel på att allt fler nu vill ha möjlighet att ha ett arbetsrum i hemmet. Men pandemin fick oss också att återupptäcka friluftslivet, så även tillgång till trädgård och närhet till naturen har blivit allt viktigare.

Värt att flytta för att få det vi vill

För första gången på många år är också bostadsrätternas prisutveckling sämre än villornas. De senaste årens flyttmönster tyder på att flyttströmmarna drivs mot platser med ett utbud av villor och närhet till natur, med anknytning till lokala arbetsmarknadskärnor – men där vi kan bo till rimliga kvadratmeterpriser. För även om bostadsmarknaden i skrivande stund håller andan har huspriserna ökat rejält under flera års tid.

En härligare vardag lockar

Att bo på en mindre ort har alltid haft sina fördelar. Framförallt i form av ett tryggare, enklare och mindre stressat sätt att leva. Här får vi tid över till annat. Vi vet vad våra grannar heter, och umgås ofta med dem. Våra barn har friheten att springa rätt ut i leken, de får växa upp med att känna gräset under fötterna, de vet hur en kossa ser ut och hur man bygger bästa kojan i skogen. Och visst, vi kanske bara har en matbutik – men ärligt talat: hur många pastasorter behöver vi välja mellan, egentligen?

En förändring som varar

Vi har fått nya vanor, och även om vardagen återgått till det normala kommer den där gnagande känslan av att storstadslivet är för trångt knappast att försvinna… I en undersökning som Internetstiftelsen genomfört uppgav 89 procent av respondenterna att de vill fortsätta jobba hemifrån. Att så många uttrycker ett så starkt intresse för fortsatt hemarbete kommer med stor sannolikhet innebära att förändringarna i hur vi vill leva och bo kommer att bestå.

Nyfiken på rapporten om Sveriges nya geografi?

Läs hela rapporten här.

Peter Isaksson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.